Especialistes en gestió de l’aigua plantegen recuperar el Rec Comtal com a recurs hidrogràfic

L’estudi, presentat en el marc de les jornades del Museu, també proposa crear una llacuna i una escola agrícola entre Can Sant Joan i Vallbona

Juli Mauri, durant l'exposició del projecte de recuperació integral del Rec Comtal
Laura Grau
La Jugatecambiental, a la Casa de les Aigües, diumenge al matí

Aprofitar el Rec Comtal com a recurs hidrogràfic i recuperar el seu valor paisatgístic són dos dels objectius del treball que han elaborat els especialistes en tecnologia i gestió de l’aigua Miquel Soler, Juli Mauri i César Monferrer. La presentació del projecte, feta el 22 de març, va ser l’acte central de les jornades que va organitzar el Museu Municipal amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua Dolça.

Soler va fer un repàs de la història del Rec, propietat de l’Ajuntament de Barcelona, que aporta cada any 8 hectòmetres cúbics d’aigua, “una quantitat equivalent a 8 camps de futbol com el del Barça plens des de la gespa fins a la bandera”. Als anys seixanta, va deixar d’abastir d’aigua potable la ciutat de Barcelona a causa de la seva deficient qualitat. “El que plantegem és aprofitar el cabal del Rec des d’un punt de vista públic, ja sigui com aigua no potable o bé incorporant-la a la xarxa potable després de passar per la planta d’òsmosi”, va explicar. El document proposa crear una llacuna que depurés l’aigua de forma natural als terrenys coneguts com ‘La Ponderosa’, a Vallbona, i establir una escola de capacitació agrària per a la inserció de persones en situa­ció d’atur. Totes aquestes accions­ anirien lligades a la creació d’un itinerari segur i senyalitzat –seguint la filosofia del tram que s’ha fet entre Can Sant Joan i Vallbona– que unís totes les infrastructures relacionades amb l’aigua que hi ha entre Montcada i Barcelona.

Segons Mauri, “es tracta d’un projecte viable que permetria augmentar la visitabilitat del sector i alhora recuperar el seu valor cultural i paisatgístic, amb una vessant social afegida”. Els autors del treball han quantificat en 5 milions d’euros el cost de totes les actuacions. El regidor de Cultura i Patrimoni, Daniel Moly (CiU), ha elogiat el projecte “perquè aporta una nova visió sobre com gestionar el territori i el paisatge cultural” i no descarta, de cara al pròxim mandat, posar-lo damunt la taula per conèixer l’opinió de la resta de forces polítiques  “i, si hi ha consens, buscar la manera de tirar-lo endavant amb el suport d’altres administracions”.

A més de la xerrada, es va fer una sessió de contes sobre l’aigua, una visita comentada pel Rec Comtal, la Mina i la Casa de les Aigües i una nova edició de la Jugateca mediambiental, amb tallers experimentals adreçats al públic familiar per crear consciència sobre l’ús sostenible de l’aigua.

Seccions:

Deixa un comentari