‘He escrit més de 48.000 versos dedicats a la meva dona’

Jordi Freixes, veí de Can Sant Joan, fa servir la poesia com a teràpia per superar el dol

Jordi Freixes mostra una de les seves llibretes dels seus poemes i una fotografia de la parella amb la seva primera besneta
Pilar Abián

Escriure versos ha estat per a Jordi Freixes una taula de salvació per suportar la pèrdua de la seva dona, Margarida Gatell, a conseqüència d’un càncer ara fa 10 anys. D’aleshores ençà, aquest veí de Can Sant Joan dedica una mitjana de sis hores al dia a la poesia. La seva obra, concentrada en 58 llibretes i més de 48.000 versos, gira al voltant de la seva estimada. “M’agradaria arribar-ne als 62.000”, explica mentre mostra amb delit els seus escrits fets tant en castellà com en català, amb bona lletra i sempre amb majúscules –alguns van acompanyats d’il·lustracions, una altra de les aficions de l’autor.

Durant l’estona que passo escrivint poemes per a la Margarida sento que visc en un món paral·lel, en la seva companyia i això em permet no estar amargat per la pèrdua”, comenta.

Durant l’estona que passo escrivint poemes per a la Margarida sento que visc en un món paral·lel

Jordi Freixes

Després de compartir 62 anys amb la seva dona –55 de casats i set de festeig–, cinc fills, deu nets i sis besnets, Jordi Freixes es confessa encara enamorat i, a través de la poesia, rememora cada dia i amb detall una història d’amor que va començar l’octubre del 1950 quan ambdós eren dos joves aficionats al teatre amateur que es van conèixer a l’Ateneu d’Horta. “La primera vegada que et vaig agafar la mà et vas quedar parada i amb la mirada ens vam començar a estimar”… així arrenca un dels milers de poemes del prolífic autor.

Tot i que a Freixes sempre li havia agradat la poesia i fer rodolins, no va ser fins a la mort de la seva dona, el febrer del 2013, que aquesta afició va passar a ser l’eix central de la seva vida. “Vaig fer el primer poema a l’hospital Taulí, pocs dies abans que ella morís”, explica.

Quan escric no em fixo especialment en el nombre de síl·labes ni en el tipus de rima, per a mi el que és important són les paraules que surten directament del meu cor

Jordi Freixes
Jordi Freixes dedica cada dia una mitjana de sis hores a escriure poesia
Pilar Abián

En els darrers 10 anys, l’autor confessa haver llegit més de 900 llibres de poesia, molts dels quals, del fons de la biblioteca de Can Sant Joan. Entre els seus poetes favorits hi ha Montserrat Abelló i Miquel Martí i Pol. A l’hora de fer les seves creacions, Freixes s’inclina pels quartets, tot i que defuig dels tecnicismes. “Quan escric –comenta– no em fixo especialment en el nombre de síl·labes ni en el tipus de rima, per a mi el que és important són les paraules que surten directament del meu cor”. És per això que els seus versos destil·len amor, tendresa i autenticitat.

Jocs Florals per a la gent gran

Freixes va ser un dels participants en l’última edició dels Jocs Florals per a la gent gran convocat per l’Ajuntament i, tot i no haver guanyat cap premi, la singularitat de la seva història personal –explicada per l’alcaldessa en funcions, Laura Campos, durant el lliurament de guardons– va rebre els aplaudiments del públic. A punt de complir 90 anys, el pròxim 10 de juliol, l’autor voldria veure publicats algun dia els seus versos; mentrestant, es conforma a compartir-los amb la família i coneguts.

Deixa un comentari