Jordi Sánchez: ‘Tenim un valuós patrimoni i ara també, un catàleg amb el qual poder defensar-lo’

El president de l’Àrea Territorial expressa la satisfacció del govern per l’aprovació d’un document que ha trigat 21 anys a tramitar-se

El grup Aura Didàctica ha recordat la importància de l'arquitectura hidràulica montcadenca per a Barcelona
Pilar Abián
El grup Aura Didàctica ha fet recreacions teatralitzades sobre la història local
D'esquerra a dreta, Jaume Alcázar, Jordi Sánchez i Josep Lluís Gorina

Finalment, després de 21 anys des de l'inici de la seva redacció, Montcada i Reixac ja té aprovat el Catàleg de patrimoni arquitectònic, històric i ambiental del municipi. El document ha estat presentat oficialment aquest dimecres a l’Auditori Municipal en un acte conduït pel president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC), que ha comptat amb la participació de l’arquitecte Josep Lluís Gorina i de l'historiador montcadenc Jaume Alcázar, ambdós membres de l'equip redactor del catàleg. La presentació ha estat amenitzada amb recreacions històriques teatralitzades a càrrec del grup Àura Didàctica.

El catàleg de patrimoni, que entrarà en vigor un cop el signi el conseller de Territori i Sostenibilitat, recull un total de 117 elements de Montcada i Reixac classificats en quatre conjunts: 66 elements arquitectònics (que inclou elements d’arquitectura religiosa, pública i industrial, a banda de residències rurals i urbanes i obres d’enginyeria), 22 elements de jaciments arqueològics, 16 elements de patrimoni natural i 9 elements de patrimoni ambiental i paisatgístic.

 

Felicitacions

Sánchez ha expressat la seva satisfació personal i la del govern per l'aprovació del catàleg "una de les obsessions d'aquest mandat", ha dit, tot afegint que aquest sentiment d'alegria està barrejat, però, amb la pena i la ràbia pels elements perduts en les últimes dècades. El regidor ha lamentat que "en una època de creixement econòmic incontrolat i de bombolla immobiliària, el patrimoni s'hagi vist com una nosa per especular" i ha criticat que la tramitació del catàleg quedés aturada al 2003 durant un període de deu anys per una resolució de l'aleshores alcalde, César Arrizabalaga. "Un mes després d'aquesta mesura, es van donar llicències d'obres a finques on hi havia elements patrimonials", ha recordat Sánchez.

El regidor ha agraït a totes les entites i persones que han posat en valor el patrimoni local i la memòria històrica la seva tasca i s'ha compromès en nom del consistori a protegir el patrimoni, a destinar-hi recursos econòmics, a fer-ne difusió i a crear una Comissió municipal integrada per tècnics, experts i regidors que vetlli pel manteniment dels elements catalogats. 

Seccions:

Deixa un comentari