Manel Lahoz, un creador infatigable

La inauguració de la seva nova exposició a l’Auditori Municipal esdevé un homenatge a la seva trajectòria artística per part de l’Ajuntament i de familiars i amics

Al voltant d’una setantena de persones es van congregar ahir la tarda a l’Auditori Municipal per assistir a la inauguració de l’exposició d’escultura i pintura de Manel Lahoz, acte que l’Ajuntament va aprofitar per retre homenatge a la seva trajectòria com a creador i com a persona compromesa amb la vida cultural i associativa del municipi. “Treballador incansable, montcadenc de cor i, per damunt de tot, amic”, van ser les paraules que va fer servir la presidenta de la Fundació Cultural Montcada, Núria Cervera, per referir-se a l’artista, de 86 anys. Un altre membre de la Fundació i amic íntim de Lahoz, Antoni Orihuela, va ser l’encarregat de parlar de la seva trajectòria, no només com a escultor, sinó també com apassionat de la  fotografia, el cinema i el disseny industrial, àmbit al qual s’ha dedicat professionalment. “Aquesta diversitat d’interessos i habilitats em fan pensar en Lahoz com un home del Renaixement, capaç de fer tot allò que es proposa”, va manifestar Orihuela, que va comentar algunes de les obres de l’exposició, la majoria fetes amb fusta, però també amb fang i bronze, a més de cinc obres pictòriques. L’homenatge es va completar amb la projecció d’un documental amb imatges de la trajectòria de l’artista i intervencions d’amics i familiars, destacant el seu esperit inquiet i jove, “avançat al seu temps” –segons la seva filla, Marta Lahoz– i el gran llegat que la seva obra suposarà per a Montcada. Per la seva banda, l‘alcaldessa, M. Elena Pérez, i la regidora de Cultura, Amèlia Morral, li van fer entrega d’una litografia del pintor Joan Capella i li van agrair públicament la seva implicació en la vida cultural del municipi.

Lahoz, visiblement emocionat, va agrair a tots els presents les paraules d’elogi i afecte i va sorprendre l’auditori repartint entre les autoritats i els representants de la Fundació petites escultures que va extreure de les butxaques del seu vestit . “Si els escriptors fan llibres de butxaca, jo he inventat les escultures de butxaca”, va dir l’artista, que va mostrar un agut sentit de l’humor en el seu discurs, fins i tot, per referir-se a la fractura de canell que va patir recentment i que va afectar la seva feina d’escultor. Lahoz va substituir els seus estris habituals per eines mecanitzades que li van permetre continuar creant. “Per a mi crear és una necessitat vital que no puc posposar”, va concloure.

 

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari