Apropieu-vos de les biblioteques públiques!

Som els centres de salut d’atenció primària culturals, la primera porta d’accés a la lectura i la cultura

Si hi ha un mes de l’any en què la lectura és en boca de tothom, és, sens dubte, l’abril, a les portes de Sant Jordi. Ressenyes de novetats, llistats de recomanacions, anuncis de les obres dels flamants escriptors mediàtics, experts i no experts parlant dels llibres que han llegit…, fins i tot els polítics se senten interpel·lats a participar. Els diaris, la televisió i les xarxes s’omplen de llibres i, per uns dies, i la lectura esdevé el més important en l’àmbit cultural.

Però la lectura és important tots els dies de l’any perquè llegir ens permet créixer com a persones, aprendre, desenvolupar l’empatia, gaudir, adquirir vocabulari, descobrir noves realitats, qüestionar-nos els nostres principis i les nostres creences, enfortir el nostre esperit crític, detectar informació falsa… Ens aporta eines per esdevenir ciutadans informats, crítics i, conseqüentment, més lliures.

Llegir ens permet créixer com a persones, aprendre, desenvolupar l’empatia, gaudir, adquirir vocabulari i descobrir noves realitats

El 6 d’abril de l’any 1914, en el seu discurs presidencial, Enric Prat de la Riba va fer una declaració de principis de la visió de la futura Catalunya, que recuperava un autogovern mínim amb la Mancomunitat: “Que no hi hagi ni un sol Ajuntament de Catalunya que deixi de tenir, a part dels serveis de policia, la seva escola, la seva biblioteca, el seu telèfon i la seva carretera”.

Aquesta és segurament la idea més revolucionària en matèria de biblioteques públiques del segle XX al nostre país, gràcies a la qual avui gaudim d’una xarxa de biblioteques municipals extensa, repartida per tot el territori català i d’una gran qualitat de servei que, juntament amb l’alfabetització universal, ha permès la popularització de lectura, tot passant de ser un territori exclusiu de les classes burgeses i benestants, a estar a l’abast de qualsevol persona.

Creant comunitat

Les biblioteques públiques són els centres de salut d’atenció primària culturals: la primera porta d’accés a la lectura i la cultura. Una porta oberta a tothom, igualitària, equitativa, que no discrimina en funció de l’origen, el gènere, l’edat, les creences… Una porta a peu de carrer que crea comunitat i llaços entre els seus usuaris, que cohesiona els barris, que dinamitza l’entorn i que ofereix oportunitats d’aprenentatge i creixement a la ciutadania. Les biblioteques públiques teixeixen fils invisibles que enforteixen la societat i ho fan a través de la lectura, la informació i el coneixement.

Utilitzeu les biblioteques, feu-vos-les vostres, gaudiu-les, aprofiteu els recursos que teniu al vostre abast, participeu activament perquè satisfacin les vostres necessitats de lectura i de cultura, habiteu-les, estimeu-les, apropieu-vos-les. Perquè les biblioteques no són de l’administració, són nostres, de la ciutadania.

Seccions:

Deixa un comentari