El govern explica als veïns el nou planejament de la Muntanyeta

El document, redactat per Barcelona Regional i el Consorci del Besòs, proposa un seguit d’intervencions per dignificar el sector

Una quarantena de veïns va assistir a la reunió informativa que va fer l'Ajuntament al Kursaal dijous a la tarda
Laura Grau
D'esquerra a dreta, l'arquitecte de Barcelona Regional, Eric Valdés, l'alcaldessa Laura Campos, el regidor d'Urbanisme, Jordi Sánchez i la regidora de barri, Jessica Segovia

Dignificar la Muntanyeta de Can Sant Joan i integrar-la a la resta del barri és el principal objectiu del nou planejament urbanístic que vol impulsar el govern municipal per abordar definitivament la problemàtica de les infravivendes i la mobilitat que afecta aquest sector del municipi, que limita amb el barri barceloní de Vallbona. La redacció de la modificació del Pla General Metropolità ha anat a càrrec de tècnics de l'empresa Barcelona Regional i del Consorci del Besòs, que van explicar les actuacions previstes a l'assemblea veïnal que va convocar ahir l'Ajuntament al Kursaal. A més dels tècnics, també hi van assistir l'alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA), el regidor d'Urbanisme, Jordi Sánchez (ERC), la regidora responsable del barri, Jessica Segovia (ICV-EUiA) i la coordinadora de l'Àrea Territorial, Marta Bunyesch. 

L'arquitecte de Barcelona Regional, Éric Valdés, i el tècnic del Consorci del Besòs, Joaquim Calafí, van explicar que la reordenació del sector passa per l'eliminació d'alguns habitatges que no compleixen els mínims requisits d'habitabilitat i el reallotjament de les famílies a la zona inferior del barri. En aquest sentit, el pla preveu la construcció d'una gran plaça a l'entorn de l'estació de Renfe amb habitatges per a aquestes persones. "Aquesta operació ja s'ha dut a terme a barris com Vallbona per solventar els problemes d'infravivendes i desnivells que hi havia a les cotes més altes", va remarcar Calafí. La resta de mesures estan encaminades a millorar la connectivitat de la Muntanyeta amb el barri i amb Vallbona i eliminar els cul de sac en què s'han convertit alguns carrers. 

El regidor d'Urbanisme, Jordi Sánchez, va defensar la proposta de Barcelona Regional "com un pla relativament ambiciós, però de possible execució, tenint en compte que el pla vigent és totalment irrealitzable". L'alcaldessa Laura Campos també considera que "es tracta d'un dibuix realista, amb actuacions viables que permetran dignificar el sector i solucionar els problemes de mobilitat". La intenció del govern municipal és que els veïns coneguin a fons el pla perquè puguin donar la seva opinió abans de portar-lo a aprovació al Ple abans de final d'any. Amb l'objectiu de comprovar in situ els problemes de la Muntanyeta i explicar amb detall les actuacions del pla, l'Ajuntament organitza una sortida matinal per la Muntanyeta aquest dissabte 15 d'octubre. El punt de trobada serà la plaça Bosc a les 11h. Tècnics de Barcelona Regional atendran personalment els veïns interessats en conèixer més detalls del pla els dies 26 i 27 al Kursaal (el dia 26, d'11 a 13h i de 17 a 19h, i el 27, de 19 a 21h). 

Pla de Barris. A l'assemblea també es va parlar del Pla de Barris de la Muntanyeta de Can Sant Joan, aprovat al 2008 i que preveia una inversió de 10 milions d'euros per millorar el sector tant a nivell urbanístic com social, diners que havien de sufragar a parts iguals Generalitat i Ajuntament. Quan falten dos anys per esgotar el termini del pla, només s'han executat el 16% de les actuacions previstes. De moment, s'ha dut a terme la instal·lació de dos trams d'escales mecàniques entre els carrers Pont i Triangle i la urbanització de diferents carrers. El govern obrirà un procés participatiu el 20 d'octubre al Kursaal (18h) perquè els veïns decideixin quines obres consideren prioritàries de cara a incloure una partida econòmica en els pressupostos de 2017. "Nosaltres tenim redactats diferents projectes, com la urbanització del carrer Bosc fins al Mirador de les Cultures, però podem apostar per altres si els veïns ho prefereixen", va dir Sánchez. 

El president de l'AV de Can Sant Joan, José Luis Conejero, va mostrar certa desconfiança sobre la viabilitat del nou planejament urbanístic de la Muntanyeta, especialment pel que fa a la construcció de nous habitatges a la plaça de la Pedra, on Adif havia de construir un aparcament. "Ara, en lloc de places de pàrquing, tindrem vivendes, però quantes i qui se'n beneficiarà econòmicament", va preguntar Conejero, que també va manifestar la seva indignació perquè no es pugui completar la inversió del Pla de Barris i només es puguin fer arranjaments de carrers, "quan caldrien intervencions més ambicioses". Sánchez va respondre que "en èpoques de vaques grasses es van deixar passar grans oportunitats i que, ara, en només un mandat i amb pocs recursos, no podem solventar tots els fronts oberts", referint-se a altres zones de Montcada amb problemàtiques urbanístiques com la zona 21 de Terra Nostra, Can Pomada, Gallecs i Bosc d'en Vilaró.

 

 

 

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari