L’AECC recomana a les dones que es facin mamografies de forma periòdica

L’entitat ha muntat una carpa informativa davant la Casa de la Vila

El llaç rosa és el símbol de la lluita contra el càncer de mama
Silvia Díaz

Amb motiu del Dia Mundial del càncer de mama, la junta local de l’Associació Espanyola contra el càncer (AECC) ha muntat aquest dimecres, 19 d’octubre, –dia oficial de l’efemèride– una carpa davant la Casa de la Vila el 19 d’octubre –dia oficial de l’efemèride– per donar difusió sobre com prevenir la malaltia i recollir fons a través dels donatius i de la venda de material promocional de la commemoració. Les voluntàries han repartit llaços roses a les persones que s’han acostat a la parada –el símbol de la lluita contra la malaltia– i al balcó de la Casa de la Vila se n’ha penjat un altre, de grans dimensions. “És fonamental que les dones es facin mamografies anuals a partir dels 40 anys, tot i que sabem que amb les retallades en sanitat es fa més difícil”, ha dit la presidenta de l’AECC de Montcada, Paquita Mañosa.

Segons el Pla director d’oncologia de la Generalitat, el càncer de mama és el més freqüent en les dones a Catalunya, amb prop de 5.100 casos a l’any, el que suposa quasi el 30% dels tumors en dones. La incidència d’aquest tipus de càncer augmenta en un 2,5% anual, bàsicament entre les dones més grans; mentre que en les dones més joves, per sota dels 45 anys, la tendència és a estabilitzar-se o, fins i tot, a disminuir.

La taxa de mortalitat ha disminuït un 2,7% anual en el període del 1995 al 2009. Actualment, el càncer de mama té una supervivència del 81% als 5 anys, una mica superior a la mitjana europea que, en el mateix període observat, és del 79%. Les causes d’aquesta millora, segons la Generalitat són el progrés en el diagnòstic en etapes precoces de la malaltia, al cribratge mitjançant la mamografia i a les millores en els tractaments.

Deixa un comentari