ACER crea un itinerari sobre el canvi climàtic a la Serralada de Marina

L’entitat ha fet un web sobre l’efecte hivernacle a l’entorn més proper

L’Associació per a la Conservació de l’Entorn i la Recerca (ACER) ha dissenyat un itinerari de gairebé 15 quilòmetres per la Serralada Marina amb continguts relacionats amb el canvi climàtic i la conservació de la biodiversitat. Tota la informació relacionada amb la matèria es pot consultar al web www.canviclimatic.acer-associacio.org creat per l’entitat, que aquest dimarts ho ha presentat en societat en un acte que ha tingut lloc a la sala institucional de la Casa de la Vila. El portal, a través del qual es pot fer un recorregut virtual del trajecte, inclou diverses seccions com activitats, videos, documentació i jocs vinculats amb els efectes del canvi climàtic al nostre entorn més proper. Al web es destaca que les espècies de la fauna, la flora i els ecosistemes que es troben a la Serralada de Marina estan sotmesos a reiterats incendis i a sequeres estivals que perduren anys i que fan desaparèixer punts d’aigua vitals per a moltes espècies com ara moltes poblacions d’amfibis. “L’objectiu de la iniciativa és donar a conèixer com ens afecta el canvi climàtic al nostre entorn i promoure nous hàbits per reduir l’impacte de l’efecte hivernacle”, ha explicat la secretària i biòloga d’ACER, Montse López, qui ha recordat que el 66% de les emissions de dioxi de carboni –el principal gas que provoca el canvi climàtic– es produeixen a casa, al transport i a les empreses. “Per reduir el diòxid de carboni podem estalviar energia i aigua, utilitzar el transport públic i preservar els arbres perquè redueixen la quantitat d’aquest gas a l’atmosfera”, ha indicat López.  

L’itinerari. El recorregut transcorre pels cinc municipis amb terrenys al Parc de la Serralada de Marina –Montcada i Reixac, Santa Coloma, Badalona, Sant Fost de Campsentelles i Tiana. El camí s’inicia a la Torre dels Frares, al costat de la depuradora d’aigües de Montcada, i s’enfila cap al turó del Puig Castellar. El trajecte continua per la carena passant per dues ermites –la de Sant Climent i Sant Onofre– des d’on s’observa la plana costanera i la seva transformació al llarg dels segles. Des d’aquí, el camí segueix per la carena fins al turó d’en Tries, es travessa la carretera BV-5011 pel collet de la Vallençana i es gira cap a la Coscollada pel sender del Pi Candeler passant al costat de la pedrera de la Vallençana, ara restaurada amb residus. Seguint carenejant cap a la Coscollada, s’arriba al Seminari, edifici vinculat a la Cartoixa de Montalegre, per travessar la carretera B-500 en direcció a Tiana, on té el punt i final aquest itinerari després de passar proa del turó del Galzeran i Can Montcerdà.

ACER té previst fer visites guiades per l’itinerari, que s’adreça a tot tipus de persones perquè es pot fer per etapes i totes acaben a prop d’un mitjà de transport públic. “El trajecte es pot fer de manera virtual al nostre web, però animen a tothom a poder conèixer com, per exemple, cada vegada tenim menys alzines i els nostres boscos triguem molt més a recuperar-se després d’un incendi”, ha dit el president d’ACER, José Jiménez.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari