Aguilar: ‘Cal garantir els serveis públics per a tothom”

Comunicació directa entre la ciutadania i els alcaldables a través del correu [email protected]

Aguilar ha respost aquest migdia les preguntes arribades a la redacció

Aquest dimarts l’alcaldable d’Esquerra, Marta Aguilar, ha respost durant una hora les preguntes arribades a la redacció de Montcada Comunicació a través del correu [email protected].

 

-Com pretén ajudar econòmicament al petit comerciant? Enric Hernández (Montcada Centre)

Es poden prendre moltes iniciatives de suport al petit comerç, que no són ajuda econòmica directa ja que no creiem ni estem d’acord amb que aquesta opció sigui adient per impulsar aquest sector. Sí que creiem però que hi ha taxes que es podrien adequar a la pròpia activitat, com la de recollida de residus i això podria suposar un abaratiment de la taxa per a molts comerciants.


 –Sabem que tots els consistoris tenen despeses i inversions. Per què la majoria dels proveïdors del nostre Ajuntament no són de Montcada? El comerç i els industrials de Montcada i l’Ajuntament haurien de ser més partíceps, això ajudaria molt a tots, no ho creus? La meva experiència és molt negativa en aquet cas. Com a empresa distribuïdora de calefacció de baix consum real espero que aquesta reflexió no quedi en l’aire. Enric Hernández (Montcada Centre)

Molts serveis dels que contracta l’Ajuntament són per mitjà dels concursos on, per llei, no es poden incloure clàusules que limitin les persones o empreses que es presenten perquè siguin de l’àmbit municipal. En principi, fer un concurs implica un estalvi per a l’administració, ja que per optar-hi has de fer un ajustament del preu del servei. Esquerra optem, però, per la compra de subministraments a botigues o la contractació de serveis a empreses del nostre municipi sempre que això sigui possible i existeixi l’oferta. Sempre fent una comparació de preus entre les diferents ofertes i apostant lògicament per aquell que ofereixi una millor relació qualitat-preu. I el que també hauria de fer l’Ajuntament és pagar en els terminis establerts per llei i no fer endeutar les empreses amb necessitats de finançament.

 

-Has denunciat la deixadesa en els afers públics que comporten perjudicis per a Montcada. Per exemple? Montse (Montcada Centre)

Ara justament hi ha un cas d’actualitat. La Fiscalia ha demanat l’expedient d’un acord que va signar l’Ajuntament amb el propietari d’uns terrenys que l’Ajuntament havia de retornar, ja que se n’havia apropiat de l’espai. Atès que aquest espai és utilitzat pels paradistes de fruita del mercat del dimecres, es va arribar l’acord de compensar al propietari fent una mena de permuta. L’acord preveia 2 anys per buscar aquests terrenys “alternatius” i contemplava, en cas de no donar-hi compliment, una compensació econòmica de 5  milions d’euros d’indemnització. L’Ajuntament va incomplir l’acord i avui el propietari reclama els 5 milions d’euros d’indemnització. Un tribunal li ha donat la raó, en aquest moment l’Ajuntament ha impugnat la sentència. L’equip de govern va tenir dos anys per fer la permuta, en temps (anys 2005-2007) quan els projectes urbanístics es portaven a terme amb tota facilitat. La deixadesa d’aquest afer comportarà un cost elevat per a les arques municipals.

 

-Què penses del soterrament de la línia de França. Es podrà portar a terme el soterrament total? Si haguessis estat a govern, quines accions haguessis portat a terme per tal que aquest projecte s’hagués tirat endavant abans o amb més celeritat? Montse (Montcada Centre)

El soterrament de la línia de França és un repte vital per al municipi. Un repte que l’equip de govern no ha sabut gestionar en uns anys on aprovar la inversió que comportava hagués estat més fàcil per la bonança econòmica que travessàvem. En el moment en què es va aprovar el projecte de l’Alta Velocitat, l’equip de govern s’hagués hagut de plantar i no deixar que es portés a terme si no es feien els dos soterraments en paral·lel. Esquerra així ho varem proposar i això haguéssim fet si haguéssim estat al govern. Teníem una mesura de pressió molt important atès que el projecte del TAV s’havia de fer en terminis marcats des de la Unió Europea i no complir-ho suposava penalitzacions al govern de l’Estat. Ara, tal i com estan les coses, és difícil pronosticar què passarà. En primer lloc, perquè el compromís que hi ha és el de contemplar una partida pressupostària per a finançar el primer tram en els propers pressupostos de l’Estat. Però el que passa és que els propers pressupostos estaran condicionats per les eleccions estatals on tots els pronòstics diuen que guanyarà el PP. El que farà el partit socialista serà prorrogar el pressupost d’enguany fins a les eleccions. El nostre projecte, amb tota probabilitat, estarà en mans del PP. I si hem de començar tot de nou…

 

-Sempre parles de mala gestió pública que l’equip de govern PSC-CiU ha fet dels recursos. Me’n podries concretar alguns exemples? Antoni (Montcada Centre)

Montcada Societat Municipal (MSM) era una empresa pública destinada a fer pisos de protecció oficial. Al llarg de la seva vida tot el que va fer va ser 12 pisos (al carrer Ripoll) i 19 places d’aparcament. L’empresa va tancar amb pèrdues de 600.000 euros. La va seguir Montcada Òptima que també hem demanat que tanqués atès que ara ja porta pèrdues acumulades de 185.000 euros.

 

-També parles de manca de previsió i planificació d’aquest govern municipal. Podris posar-ne algun exemple clar que ho visualtizés? Antoni (Montcada Centre)

Dos de recents. Ara tenim el Teatre “un equipament de primera” que no podem obrir per no poder mantenir la despesa ordinària que genera. Ara es començarà a construir l’IES Montserrat Miró al Pla d’en Coll. Es construeix en els terrenys que l’any 2000 s’havien adequat com a pistes d’atletisme. Ara, les pistes d’Atletisme les han hagut d’ubicar en els terrenys de l’antic camp de futbol de la Ferreria. Arranjar l’espai ha tingut un cost aproximat de 185.000 euros.

                                                                                                        

-A la zona de Montcada Centre, actualment tenim molts locals tancats i, a més, crec que s’ha perdut força dinamisme i pes comercial (excepte al carrer Major). Quina és la política comercial que pensen impulsar al poble i, en especial, a la zona centre? Sergi Fernández (Montcada Centre)

Justament avui a les 20.30h. hi ha un debat sobre comerç a la Casa de la Vila, on tots els candidats presentaran les seves propostes. Si no pots assistir-hi, trobaràs penjades totes les propostes a la nostra web.

 

-Respecte a política social i, en especial, el col·lectiu de famílies nombroses, tenen prevista alguna acció en particular sobre aquest col·lectiu? Sergi Fernández (Montcada Centre)

Més que accions particulars de benefici d’un determinat col·lectiu Esquerra creiem que cal garantir els serveis per a tothom. Si demanes de manera específica alguna actuació que tingui a veure amb l’atorgament d’algun tipus de subvencions o bonificacions, cal dir-te que entenem que aquestes s’han de donar en funció de la renda no tant en funció del tipus de col·lectius. Jo sóc família nombrosa.

 

-A quina zona de Montcada viu? Sergi Fernández (Montcada Centre)

Montcada Centre.

 

-Què pensa de les retallades previstes en Educació? Federació d’AMPA (FAMPA)

Hi ha tres pilars bàsics en l’Estat de Benestar que no podem renunciar: L’educació, la sanitat, i la inversió social.

 

-Està d’acord amb la supressió de la 6ª hora? Federació d’AMPA (FAMPA)

No.

 

-Li preocupa que es retardin les obres del INS Montserrat Miró? Federació d’AMPA (FAMPA)

En aquests moments ja s’ha demanat la llicència urbanística per a començar les obres. Per tant, tot sembla que tira endavant. Desitjo que el curs vinent pugui obrir les seves portes. Des de l’Ajuntament exigirem que així sigui.

 

-Donaria suport a una moció en el Ple en contra de les retallades a Educació? Federació d’AMPA (FAMPA)

Evidentment.

 

-En el año 1999 firmasteis todos los partidos políticos que nunca más en Montcada se quemarían residuos peligrosos para nuestra salud, haciendo mención especial a Lafarge. Después de 30 años con una incineradora en la Ferreria; 100 años padeciendo la cementera Lafarge-Asland; 400 muertos en los últimos 6 años por cáncer en Montcada; más de 1.000 niños-as con bronquitis, asmas y alergias, y 3.000 personas con problemas respiratorios ¿por qué y a cambio de qué nos habéis convertido la cementera en una incineradora, camuflada, de residuos peligrosos? Manolo Gómez (Can Sant Joan)

No puc contestar aquesta pregunta atès que no en sóc partícep.

Deixa un comentari