Arriba a Montcada el programa de detecció del càncer de còlon que promou la Generalitat

Prop de 8.500 veïns d’entre 50 a 70 anys tenen l’opció de fer-se la prova a set farmàcies del municipi de forma gratuïta

El Departament de Salut de la Generalitat ha posat en marxa al municipi el Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte, un dels més freqüents entre els homes i les dones de més de 50 anys. La majoria de vegades es desenvolupa a partir de petites lesions a l’interior del còlon o intestí gros que poden acabar derivant en un càncer, que té moltes més possibilitats de curació i és més fàcil el seu tractament si es detecta a temps.
La població d’entre 50 i 70 anys –prop de 8.500 persones– rebrà durant les properes setmanes una carta informativa convidant-la a participar en el projecte, que té per objectiu detectar a temps la malaltia o les lesions que podrien malignitzar amb la finalitat de reduir la seva incidència i l’índex de mortalitat. Coordinat per quatre hospitals de Barcelona amb el suport del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya, el programa proposa fer-se, cada dos anys, una senzilla prova a casa, de forma gratuïta, per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista.

Suport local

La iniciativa compta amb la col·laboració de vuit farmàcies del municipi, on s’ha de recollir el material per fer-se la prova i retornar-lo amb les deposicions. Els establiments també s’encarreguen d’enviar les mostres al laboratori per ser analitzades. A Montcada, hi col·laboren les farmàcies Roser Miró, a Can Cuiàs; Judith Recasens i Anna Pujol, a Mas Rampinyo; Joan Vila, Monserrat Guix i Josep Relat, a Montcada; Carme Pardo, a Can Sant Joan; i Isabel Vila, a Montcada Nova-Pla d’en Coll. El resultat es comunicarà en el termini d’un mes per correu o per telèfon. Si a la prova es troben incidis de sang, es proposa fer una colonoscòpia, una exploració de l’interior del budell per determinar-ne les causes de l’aparició de sang.
“Des de l’Ajuntament donem total suport al programa i felicitem aquesta iniciativa que servirà per diagnosticar precoçment qualsevol malaltia de la zona colorectal. Animem la població que es faci la prova i contribueixi a la prevenció d’aquest tipus de càncer”, ha comentat la regidora de Salut Pública de l’Ajuntament, Mar Sempere (Círculo).

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari