Col·lectius ciutadans defensen que un privat contrueixi l’Hospital per accelerar el procés

La idea passa perquè l’administració pagui un lloguer per l’edifici i de la gestió se’n fes càrrec l’ICS

L’economista Santi Marimon, membre de l’Associació Catalana per la defensa de la sanitat pública, ha presentat aquest dissabte, 29 de gener, durant una conferència a l’Ateneu de Cerdanyola la proposta del grup que representa per accelerar la construcció de l’Hospital Ernest Lluch, que consisteix a que un privat construeixi l’edifici “no a canvi de la gestió sinó d’un lloguer que pagaria l’administració, la gestió del centre haurà d’anar a càrrec de l’Institut Català de la Salut; està demostrat que els centres gestionats per l’ens públics són els que millor funcionen” ha destacat Marimon en presència del centenar de persones que ha assistit a l’acte, convocat per la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública i de Qualitat, formada per veïns de Ripollet, Cerdanyola i Montcada i Reixac.

D’aquesta manera, l’edifici es podria començar a aixecar ja sense que la Generalitat hagi de posar un sol euro”, ha subratllat Marimon, qui també ha assegurat que “inversors en podem trobar” –segons els càlculs de la Generalitat, el cost total de l’Hospital i l’equipament puja a 80 milions d’euros. Segons l’economista, aquesta possibilitat també permetria crear llocs de treball a la comarca. Marimon considera que no el problema no és la necessitat de combinar els diners públics amb els privats sinó que el debat seria “especular o no amb la salut”. El representant de l’Associació ha parlat de la possibilitat que sigui l’empresa Capio la que s’encarregui de la gestió del centre, el que considera un perill perquè “és una firma que busca el benefici i la salut no es pot mercantilitzar”, a la vegada que ha volgut desmentir el mite que la sanitat privada funciona millor que la pública. Marimon ha fet una crida a les formacions polítiques cara les municipals del maig perquè “es mullin en aquest tema”.

En nom de la mateixa entitat, el doctor Roger Bernat ha iniciat el seu parlament directament demanat la dimissió “immediata” del nou conseller de Salut, Boi Ruiz, per, entre d’altres, propiciar la incorporació de la gestió privada en la sanitat i proposant públicament a la població que contracti una assegurança privada. “Hem de recordar que abans d’entrar al govern era director d’una patronal sanitària privada”, ha apuntat Bernat.

La Plataforma local ha organitzat la jornada d’aquest dissabte per posar en comú les impressions davant les declaracions del conseller. Un representant del col·lectiu, Carles Escolà, ha explicat a www.laveu.cat que tem que el futur del centre sigui que no es construeixi i es destinin recursos a hospitals privats o bé “que la gent que ens estem movem ens desanimem  i que d’aquí un temps es faci un equipament construït i gestionat per un privat”. Escolà també ha qualificat la possibilitat de construir un hotel al sector Redosa –on es farà l’Hospital– com “el súmmum de la desvergonya” i creu que aquest complex no s’ha pensat realment per donar servei als familiars dels futurs pacients sinó cara les empreses situades als polígons industrials propers a la zona.

La jornada ha comptat amb la intervenció de dues economistes del grup Taifa, Miren Etxezarreta i Elena Idoate, qui, entre d’altres qüestions, han apuntat que la privatització, en qualsevol àmbit, suposa una disminució de la qualitat dels serveis, la conversió dels drets de la ciutadania en mercaderies, la pèrdua de llocs de feina i el deteriorament de les condicions laborals, l’exclusió i les desigualtats perquè és un model que “qui té diners té millors serveis que qui no en disposa”. Les economistes desmenteixen que l’economia funcioni millor si passa a mans privades i han alertat l’administració pública cada vegada més està funcionant com el sector privat.

Seccions:

Deixa un comentari