Coop 57 treballa per un nou sistema econòmic basat en les persones

L’Espai Tai-txí va acollir divendres una xerrada a càrrec de dos membres de la cooperativa

Arnau Galí i Cati Olid (a la dreta) durant un moment de la xerrada a l'Espai Tai-txí
J. Teixidó

L’Espai Tai-txí, al carrer Clavell, va acollir divendres al vespre una xerrada sobre banca ètica i economia social a càrrec de Cati Olid i Arnau Galí, dos membres de Coop 57, una cooperativa de serveis que promou l’estalvi ètic i que destina els seus recursos a finançar entitats i projectes de l’economia social i solidària que promoguin l’ocupació, fomentin l’associacionisme i la solidaritat, promovent la sostenibilitat sobre la base de principis ètics i solidaris. La iniciativa es va posar en marxa el 1995 a Catalunya i, en l’actualitat, ja disposa de seccions a Aragó, Madrid i Galícia. “El nostre objectiu és establir un nou sistema econòmic basat en el benestar de les persones”, va indicar Olid, qui va afegir que optar per les finances ètiques vol dir “pensar que els nostres diners no són neutres i que podem intervenir en la decisió d’on s’inverteixen els nostres estalvis”. Els recursos econòmics de Coop 57 procedeixen dels socis, que poden ser de dos tipus: els col·laboradors, que dipositen els seus estalvis, i les entitats, que perceben els serveis financers.

Galí va explicar la seva experiència personal a Coop 57. Fa dos anys va demanar un prèstec a la cooperativa per posar en marxa un projecte de restauració de l’Ateneu de Caldes de Montbui. Per garantir el retorn dels diners, la seva iniciativa va comptar amb l’aval mancomunat de 72 persones. “La cooperativa treballa amb els criteris de proximitat, arrelament en el territori, flexibilitat –s’adapta a les necessitats de les entitats–, i confiança”, va remarcar Galí, qui va destacar també el fet que totes les decisions a Coop 57 es prenen de forma assembleària i democràtica i no rep cap subvenció de les administracions públiques.

Els ponents també van donar a conèixer la campanya de captació de capital social per a la creació de la banca ètica ciutadana Fiare, un projecte per construir una eina d’intermediació financera que permeti dirigir l’estalvi de persones, famílies i organitzacions cap a projectes que suposen una transformació de la societat. “Volem rescatar el valor social dels diners i l’activitat econòmica, posant-los al servei d’un món més just, humà i sostenible”, va comentar Olid. El projecte Fiare va néixer el 2003 al País Basc amb la voluntat de crear una banca ètica que operi a tot l’Estat. Va arribar a un acord amb la Banca Popolare Etica Italiana per poder desenvolupar l’activitat i, alhora, aconseguir l’experiència, el volum d’activitat i el capital social necessari per constituir una banca ètica ciutadana. Més informació sobre ambdues iniciatives al web www.coop57.coop.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari