‘Cuba és el país de la regió que més inverteix en salut pública’

La Taula per la Salut convida l’antropòloga Claudia González a parlar sobre el funcionament del Sistema Nacional de Salut del país caribeny

Claudia González, acompanyada de dos representants de la Taula per la Salut
Fotos: Laura Grau

Cuba va ser un dels primers països del món que va fabricar la seva pròpia vacuna anticovid i va immunitzar amb més celeritat la seva població. Així ho va reconèixer en el seu moment la comunitat científica mundial i aquest és un dels arguments que va fer servir l’antropòloga cubana Claudia González per defensar les bondats del Sistema Nacional de Salut (SNS) del país caribeny. “Som el país de la regió que més inverteix en salut i prevenció, malgrat estar vivint en les pitjors condicions econòmiques dels últims trenta anys a causa del bloqueig internacional“, va remarcar González, a la xerrada que va fer el passat 22 de març a la Casa de la Vila, convidada per la Taula per al Salut de Montcada i Reixac.

La xerrada sobre el SNS de Cuba es va fer a la Sala Institucional amb l’assistència d’una trentena de persones

L’antropòloga va assegurar que existeix una xarxa de serveis de fàcil accés que garanteix la cobertura universal i gratuïta del cent per cent de la població, amb prop de 500 policlíniques, 15.000 consultoris, 200 hospitals, 155 llars de gent gran i 336 llars maternes. “La baixa natalitat dels últims anys i l’envelliment de la població ens obliga a aplicar alguns canvis, ja que actualment no hi ha prou places per a gent gran i hem d’adequar la formació dels metges i les infermeres a aquesta nova realitat”, va explicar González, qui reconeix que “el nostre sistema de salut no és perfecte, però és el centre de les polítiques públiques i, constantment, estem fent ajustos per millorar-lo i corregir-ne les mancances, treballant especialment en l’àmbit de la prevenció”, va remarcar González.

El nostre sistema de salut no és perfecte, però és el centre de les polítiques públiques i, constantment, estem fent ajustos per millorar-lo i corregir-ne les mancances

Actualment, Cuba és capaç de fabricar més de 800 medicaments i una vintena de biofàrmacs, en què s’inclouen les vacunes de la covid. “La comercialització d’aquests productes a l’exterior és una font d’ingressos per sostenir el sistema públic de salut”, va dir González, qui també va posar en valor les brigades mèdiques que es desplacen a països empobrits i la formació d’estudiants llatins i afroamericans a les seves universitats de forma gratuïta.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari