El futur de la Torre dels Frares no passa per esdevenir propietat pública

Les administracions no tenen previst adquirir la masia, d’origen medieval i força deteriorada

La Torre dels Frares es troba a un dels accessos al parc de la Serralada deMarina
Berta Barcons

La Torre dels Frares és una masia mil·lenària que no passa desapercebuda per a les persones que passen pel seu costat, tot i el seu mal estat de conservació. Ubicada a una de les portes d’accés al parc de la Serralada de Marina, just davant de la depuradora d’aigües de Montcada, la història d’aquesta casa, vinculada als orígens medievals del municipi, desperta la curiositat d’entitats i ciutadans per conèixer l’edifici, inclòs dins el Catàleg de Patrimoni de la ciutat.

Des del teixit associatiu es promouen diferents iniciatives per apropar-se a aquesta part de la història local. La proposta més recent va tenir lloc el 16 d’abril i va consistir en una visita guiada organitzada per l’Aula MiR amb la col·laboració de l’Associació Torre dels Frares (ATF). Aquesta entitat està formada per un grup de persones que, de manera altruista, fa temps que treballa per aturar la degradació de l’edifici, de titularitat privada.

“Tenim un acord amb la propietat per donar a conèixer la masia i vetllar perquè no es malmeti més”, ha comentat Laura Aranda, de l’ATF, qui ha fet un balanç molt positiu del programa d’activitats que l’entitat va organitzar durant els caps de setmana del mes de març.

El consistori no pot invertir a la casa, però està predisposat a ajudar en iniciatives com la de l’associació

Jordi Sánchez, president de l’Àrea Territorial

El futur

La propietat ha manifestat a través del seu advocat, Ramon García, la voluntat d’arribar a un acord amb l’Ajuntament i la Diputació perquè passi a ser de titularitat pública. Tant des de l’Ajuntament com des del Consorci del Parc de la Serralada de Marina –format pels municipis de l’espai natural, l’AMB i la Diputació– han confirmat que, abans de la pandèmia, hi va haver converses per parlar de la recuperació d’aquest patrimoni, tot i que el futur no passa per comprar l’immoble. “La Diputació fa molts anys que no adquireix finques perquè es carregava d’un patrimoni que després no podia gestionar”, ha explicat Cinta Pérez, gerent del Parc, qui ha assegurat que, en l’actualitat, l’organisme aposta per la corresponsabilitat en la gestió, col·laborant amb l’ATF.

La Diputació fa molts anys que no adquireix finques perquè es carregava d’un patrimoni que després no podia gestionar

Cinta Pérez, gerent del Parc

En la mateixa línia s’ha manifestat Jordi Sánchez (ERC), president de l’Àrea Territorial, qui ha subratllat que l’objectiu de l’Ajuntament és “vetllar per restaurar el patrimoni públic, com la Torre Na Joana i Vista Rica, i supervisar les intervencions a les finques privades per evitar que desaparegui patrimoni històric”. L’edil ha remarcat que el consistori ha fet diversos requeriments a la propietat perquè mantingui en bon estat l’edifici. “El consistori –ha dit– no pot invertir-hi, però està predisposat a ajudar en iniciatives com les de l’ATF”.

Entorn degradat per ocupacions

A més de la degradació de l’edifici, un altre dels problemes de la Torre dels Frares és la proliferació d’activitats il·legals als terrenys de l’entorn. Segons l’advocat de la propietat, Ramón García, aquesta disposa de l’autorització legal per fer-ne el desallotjament, però lamenta no haver arribat a una entesa amb el Consorci del Parc de la Serralada de Marina per disposar dels recursos materials per executar l’ordre judicial.

En resposta a aquestes crítiques, la gerent del Consorci, Cinta Pérez, ha remarcat que és competència de la propietat assumir aquesta despesa, tot afegint que la voluntat de l’ens públic sempre ha estat la de col·laborar per preservar l’entorn i evitar-ne ocupacions. “Malauradament, la propietat hagi deixat caure pràcticament la masia i ara s’han d’invertir molts diners per recuperar-la, lamenta Pérez.

Deixa un comentari