El govern avança la proposta que portarà al Ple i que puja a 47,4 milions d’euros

Els indicadors econòmics són positius, però la incertesa sobre el futur de la plusvàlua afecta una de les principals fonts d’ingrés del consistori

Gerard Garrido, durant la seva intervenció a l'audiència pública
Pilar Abián

La situació econòmica de l’Ajuntament ha millorat, els indicadors són positius però l’administració encara acumula un deute important. Aquestes són les conclusions de l’informe que el president de l’Àrea Econòmica, Gerard Garrido (ERC), va presentar ahir a l’audiència pública virtual sobre els pressupostos municipals prèvia al Ple extraordinari que es farà dijous vinent (Casa de la Vila, 18,30h). Serà la primera sessió plenària presencial des de l’inici de la pandèmia.

L’edil va explicar a grans trets els eixos de la proposta econòmica de l’executiu –ECP i ERC– que puja a 47,4 milions d’euros, sent lleugerament inferior a la de l’actual exercici, de 49,4. En l’apartat d’ingressos, una de les principals preocupacions és la incertesa sobre l’impost de la plusvàlua, que cobren els ajuntaments per vendes, donacions o herències d’immobles. "Després de la darrera sentència del Tribunal Constitucional que anul·la el sistema per calcular l’import a pagar, ens trobem amb què no el podem cobrar i això suposa deixar d’ingressar 2,7 milions d’euros", va explicar Garrido. En el darrer Ple d’octubre l’Ajuntament va aprovar una moció reclamant a l’Estat una llei de finançament local que garanteixi els recursos necessaris per al bon funcionament dels consistoris així com compensacions per cobrir la pèrdua de la plusvàlua.


L'Ajuntament ingressa anualment 2,7 milions d'euros de mitjana en concepte de plusvàlua, un impost que, arran l'última sentència del TC, de moment no podrà cobrar


Altres fonts d’ingressos que el consistori confia a augmentar l’any vinent provenen de la nova ordenança d’aprofitament de l’espai de domini públic que afecten les companyies de subministrament –d’electricitat, aigua, gas i telefonia–, de l’increment de l’activitat en l’àmbit de la construcció i de la millora dels sistemes de recaptació.

 

 

Reducció del deute

Tot i que el deute del consistori continua sent elevat, Garrido va destacar que, des del 2018 s’ha reduït gairebé en 11 milions, passant de 28 milions a 17. Aquesta baixada respon, segons va explicar, al pla de sanejament posat en marxa pel govern després de fer aflorar el deute ocult que tenia l’administració en relació al pagament milionari d’expropiacions forçoses de zones verdes –iniciat durant el mandat de PSC i CiU.

"Les operacions que hem dut a terme ens han permès reduir el deute i recuperar la liquiditat de la Tresoreria; ja no necessitem pòlisses per fer front a les despeses del dia a dia", va explicar l’edil.

Els principals objectius econòmics per al 2022, segons va assenyalar Garrido, passen per continuar amb el sanejament de la corporació i millorar la gestió de les finances municipals a través de la cerca de noves fonts d’ingressos. "El que volem és disposar de més recursos per destinar-los a la ciutadania", va dir.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari