El govern local aprova les ordenances fiscals per al 2013

L’oposició, que va votar en contra, critica l’augment de l’Ibi per segon any consecutiu

Joan Maresma durant la seva intervenció al Ple d'octubre al costat de l'alcaldessa
Sílvia Alquézar

El Ple de l’Ajuntament, reunit aquest dijous a la Casa de la Vila, va aprovar les ordenances fiscals i preus públics del 2013, “que tindran un increment zero a excepció de l’Ibi, que ens ve determinat per llei”, va indicar el president de l’Àrea Econòmica, Joan Maresma (CiU), durant l’exposició de la proposta elaborada per l’equip de govern (PSC i CiU), que no va comptar amb el suport de cap grup municipal de l’oposició. L’Impost de Bens Immobles s’incrementa un 2’5% i no el 10% que marca el Ministeri d’Hisenda per la reducció del tipus impositiu que ha aplicat l’Ajuntament. “La voluntat del govern és no traslladar a la fiscalitat de les persones els efectes de l’actual conjuntura econòmica”, va dir Maresma (CiU), qui va remarcar que “també hem incorporat bonificacions en funció de la renda personal per ajudar les famílies amb menys recursos econòmics”.   

 

Tots els partits a l’oposició van mostrar el seu rebuig a la proposta del govern municipal i, en especial, van coincidir a criticar l’augment de l’Ibi fruit de la revisió cadastral feta el 2005 en plena bombolla immobiliària. “Fins ara s’havia amagat la realitat amb bonificacions, però ara paguem més, per tant, proposem que es faci una bossa social per fer front a aquest increment adreçada a aquelles persones que ho sol.licitin”, va indicar el portaveu d’ICV-EUiA, Josep Maria González, qui va aprofitar la seva intervenció per defensar una moció presentada pel seu grup sobre l’aplicació de tarifació social a les ordenances “perquè ningú es quedi sense accedir a un servei”. El text va ser refusat amb els vots en contra de l’equip de govern i el PP i les abstencions d’Esquerra i Ciutadans.

 

El PP va retreure al president de l’Àrea Econòmica que “no digui que es congela tot, perquè no és així. L’Ibi puja i molt, perquè la revisió cadastral del 2005 es va fer amb la idea de reduir el desgast electoral”, va indicar la portaveu popular, Eva García, qui va demanar a l’executiu local el resultat global de la regularització dels imports de l’Ibi durant aquest any. El PP també es va mostrar en desacord amb l’impost de vehicles “perquè estem pagant el màxim permès”.

 

Esquerra també va puntualitzar les paraules del president de l’Àrea Econòmica en referència a la congelació dels impostos. “No és cert que congelin els impostos ja que tornarem a pagar més Ibi perquè el govern va fer l’última revisió cadastral amb criteris de mercat per obtenir més ingressos”, va dir la regidora d’Esquerra, Marta Aguilar. La seva formació va presentar en l’apartat de mocions una proposta que plantejava l’eliminació de la taxa d’escombraries en compensació per l’augment de l’Ibi, “per demostrar al govern que es poden prendre decisions per reduir els impostos”. El text no va ser aprovat ja que només va rebre el suport d’Esquerra i de C’s. El govern va votar en contra i ICV-EUiA i el PP es van abstenir.

 

Per la seva banda, C’s també va criticar el govern “per l’augment del 400% de l’Ibi que han hagut de pagar algunes famílies aquest any”, va dir l’edil Carmen Romero, qui també es va mostrar contrària a la taxa d’escombraries i a l’ordenança sobre els serveis culturals a les entitats.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari