El govern valora l’arribada de l’esborrany de Foment però vol presentar-hi esmenes

Un dels punts amb què l’Ajuntament mostra reticències és el del finançament del projecte ja que l’Estat implica la Generalitat al 50%

L’Ajuntament ja té a les seves mans l’esborrany de la contraproposta del Ministeri de Foment sobre el soterrament de l’R2 al seu pas per Montcada i Reixac, que va arribar el 15 de juny, últim dia del termini pactat. La valoració del govern del document –que s’ha fet arribar a tots els portaveus municipals i a la Plataforma Tracte Just-Soterrament Total– és positiva a nivell global, tot i que el govern considera que cal introduir-hi esmenes. Com a aspectes destacats, la proposta de conveni de Foment preveu soterrar el tram que va des de Vallbona fins a l’escola Font Freda –tal com demana el consistori– i també inclou una proposta de calendari de finançament des del 2017 fins al 2021 amb una revisió i actualització dels projectes executius al llarg d’aquest any. 
 
Desacords. Quant als apartats de l’esborrany amb què l’Ajuntament es mostra en contra, hi ha el fet que atorgui la responsabilitat d’executar el soterrament a parts iguals entre Generalitat i Adif –l’acord del 2007 establia que el 100% de l’actuació corresponia a Foment. Respecte el finançament, l’Estat exigeix al govern autonòmic que hi destini una partida pressupostària, mentre que la proposta municipal apunta la possibilitat que, si el cost de l’obra no l’assumeixen directament Foment i l’Adif, ho faci el govern català mitjançant la disposició addicional tercera, és a dir, que es descompti del deute de l’Estat envers la Generalitat.Tampoc no hi ha acord respecte l’aprofitament de l’espai alliberat un cop se soterrin les vies, ja que Foment proposa que, amb els beneficis que en tregui, Adif recuperi el 50% de la inversió. A més, l’esborrany de l’Estat vincula el soterrament només a una qüestió de seguretat i apunta que els accidents que s’hi ha produït han estat per un ús indegut de les vies per part de la ciutadania. En aquest sentit, l’Ajuntament vol que el conveni incorpori també els motius de la cohesió territorial i greuge històric. La voluntat del govern municipal és que les quatre parts implicades –els ajuntaments de Montcada i Reixac i de Barcelona, la Generalitat i l’Estat– signin el conveni abans no es formi el nou govern que sorgeixi després de les eleccions­ generals. Per accelerar les negociacions, el consistori ja ha demanat una reunió amb Barcelona i la Generalitat, per tal de posar en comú totes les esmenes a fer a la proposta de Madrid, i una altra amb el Ministeri i Adif.
 
Reunió. El secretariat del col·lectiu es reunirà aquesta tarda a dos quarts de set a l’Abi amb representants de l’executiu per posar en comú les respectives valoracions. De moment, queda en suspens l’acció reivindicativa que el secretariat –reunit ahir la tarda– havia acordat fer dimarts vinent a les oficines d’Adif a Barcelona en veure que Foment no havia enviat cap proposta quan estava a punt de complir-se el termini pactat.
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari