El Pla local de salut incidirà en la prevenció sobre el cànnabis i donarà visibilitat a la davallada del consum d’alcohol

Un altre dels objectius és la creació d’espais lliures de consum i pantalles

Segons els darrers estudis, s'ha reduït el consum d'alcohol entre el jovent

El Pla local de promoció de la salut de Montcada i Reixac s’ha fixat com a pròxims reptes la generació d’estratègies per crear espais lliures de consum; donar visibilitat a les abstèmies, és a dir, a la davallada detectada recentment en el consum d’alcohol entre el jovent; la creació d’un protocol d’actuació davant indicis de conductes de risc; una campanya de conscienciació contra el consum de cànnabis i l’adhesió al programa ASA, d’alternatives a sancions administratives per consum de drogues, per tal que joves menors puguin optar a una mesura educativa per evitar o disminuir riscos associats al consum. 

El personal tècnic del Pla local va presentar el 20 d’abril passat aquests objectius a la Taula tècnica del Pla local en promoció de la salut i Pla local en Drogues i Pantalles, format per representants de departaments municipals i d’altres agents socials del territori que treballen amb joves i/o en l’àmbit de promoció de la salut. La jornada va comptar amb una acció en el marc de la campanya de salut emocional ‘Si et ratlla, comparteix-ho’, una formació als assistents sobre com aprofitar l’apatia present en infants i joves com a porta d’entrada a la motivació i l’interès amb propostes pràctiques i vivencials. El taller el va impartir Ramiro A. Ortegón, de l’equip SEER, expert en educació emocional i per la salut.

Propostes d’acció
Segons el darrer informe ESTUDES (sobre l’ús de drogues en ensenyaments secundaris a Espanya), un 28,6% dels joves de l’estat espanyol han provat el cànnabis i l’edat d’inici se situa entre els 14 i els 15 anys. A Montcada i Reixac, segons una enquesta efectuada al 2021 sobre alumnes de secundària, el percentatge és del 21,8%. El Pla local proposarà als centres educatius formació sobre prevenció de consum d’aquesta droga.

Hi ha un canvi de tendència respecte l’alcohol, el consum del qual està baixant. Per posar en valor aquesta davallada en el consum, el Pla local engegarà una campanya informativa per visibilitzar aquest canvi de tendència i els valors de no prendre alcohol. També es pretén posar en marxa espais lliures de consum i pantalles. Sobre el protocol de prevenció, es vol ampliar la cobertura al Centre de Formació de Persones Adultes de Montcada i Reixac.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari