El Rec Comtal i l’impacte de la cimentera, objectes d’estudi per part de la UB

Quatre estudiants de 3r curs de Ciències Ambientals dediquen l’assignatura de Desenvolupament sostenible a un servei de voluntariat amb l’AV Can Sant Joan

Els alumnes de la UB, al centre de la imatge, acompanyats pel regidor –a l'esquerra– i el president de l'AV Can Sant Joan
Pilar Abián

Quatre alumnes de 3r curs de Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona (UB) dediquen aquest curs el treball d’aprenentatge i servei, inclòs a l’assignatura de Desenvolupament sostenible, a dues temàtiques locals: la fauna i la flora del Rec Comtal i el cost social de les emissions que generen a Espanya cimenteres i incineradores –a Montcada i Reixac hi ha Lafarge-Holcim. Els estudiants realitzen el seu aprenentatge i voluntariat en col·laboració amb l’AV Can Sant Joan, entitat referent per a la UB en matèria d’activisme mediambiental.

La tasca desenvolupada al voltant del canal mil·lenari d’aigua que neix al municipi i arriba fins a Barcelona –recuperat recentment a iniciativa dels veïns en el tram que va a cel obert des del carrer Carril fins a Vallbona–, ha consistit a elaborar unes fitxes perquè els alumnes de 2n i 3r d’ESO de l’INS La Ribera puguin avaluar l’estat de Rec Comtal i conèixer la seva biodiversitat. El treball és referència en l’aplicatiu Riu Net, fet per la mateixa universitat. Ara passarem a la pràctica, organitzant sortides amb els estudiants de l’institut i també durant l’estiu, quan es posi en marxa una nova edició del programa El Rec Comtal es mou”, ha explicat el president de l’AV Can Sant Joan, José Luis Conejero.

Cost de les emissions

El segon treball que han fet els alumnes de la UB és calcular el cost social que tenen a Espanya les emissions de cimenteres i incineradores pel que fa a sis contaminants en concret: CO2, arsènic, plom, partícules en suspensió, mercuri i cadmi, a partir de les dades facilitades pel Ministeri de Medi Ambient i d’un altre estudi d’abast internacional. Segons uns paràmetres predefinits, l’impacte econòmic en la salut i en la qualitat de vida de les persones se situaria a Catalunya en 143 milions d’euros anuals.

Els quatre estudiants han compartit aquest matí el resultat dels seus treballs amb el president de l’AV i amb el regidor de Medi Ambient del consistori, José Domínguez (Círculo), qui ha aprofitat la trobada per explicar-los les competències del municipi en aquest àmbit.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari