El síndic demana a l’AMB que assumeixi les expropiacions que afecten l’Ajuntament

Ribó considera que el problema ve derivat pel canvi del PGM del 1976 i entén que no pot comprometre el pressupost municipal

El síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, considera que ha de ser l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i no els ajuntaments qui pagui el cost de les expropiacions derivades de la modificació del Pla General Metropolità (PGM) del 1976. Ribó s'ha reunit amb  Xavier Trias, en qualitat de president l’AMB, per exposar-li les principals recomanacions en relació amb aquesta la problemàtica arran la queixa dels consistoris de Montcada i Reixac, Sant Just Desvern, Sant Cugat del Vallès i Sant Vicenç dels Horts. En el cas de Montcada, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha fixat en prop de 15 milions d'euros el cost que ha de pagar la corporació local a tres empreses del municipi que van iniciar el procés. A d’altres localitats, com Sant Cugat del Vallès o Sant Vicenç dels Horts, se’ls reclama 40 i 35 milions, respectivament.

El problema deriva de l’aprovació del PGM l’any 1976, quan es van repartir les zones verdes entre els diferents municipis que formen l’AMB. Moltes de les parcel·les programades aleshores es troben situades en terrenys privats, els propietaris dels quals, d'acord amb la Llei del sòl del 1998, reclamen als ajuntaments la seva expropiació.

Els consistoris afectats consideren que la modificació del planejament es va fer en benefici del conjunt de municipis que formen part de l'àrea metropolitana i demanen a l'AMB que sigui aquesta entitat supralocal la que assumeixi l'import de les expropiacions. En resposta, l'AMB ha ofert un ajut consistent en un finançament amb condicions favorables de les indemnitzacions fixades per sentència, al qual s’ha acollit Montcada que enguany ha reservat una partida al pressupost de 7,5 milions d’euros per fer front al pagament d'una part de les expropiacions. Si bé aquest ajut suposa un cert alleujament pressupostari temporal, la càrrega del cost la continua assumint íntegrament cada municipi.

 

Propostes a l’AMB

Ribó considera que la problemàtica de les expropiacions compromet la gestió de les polítiques assistencials als municipis afectats i, per això, demana l’AMB que actuï al respecte. Entre les recomanacions que el síndic fa hi ha la de valorar la necessitat de mantenir la qualificació d'aquests terrenys o plantejar, si escau, la modificació del planejament per introduir les requalificacions que es considerin convenients. En cas que es mantinguin les qualificacions actuals, que l'Àrea intervingui activament en la seva gestió i es faci càrrec de les indemnitzacions o estableixi els mecanismes compensatoris que rescabalin els municipis afectats de les indemnitzacions que paguin.

Atès que la suspensió de les expropiacions per ministeri de llei (recurs judicial al qual s'acullen els propietaris expropiats perquè es fixi una indemnització) acaba el 31 de desembre de 2014, el síndic insta l’AMB a prendre les mesures oportunes abans que finalitzi aquest termini.

 

El govern agraeix el suport del síndic

El president de l’Àrea Econòmica, Joan Maresma (CiU), ha qualificat com a “bona notícia” el suport rebut del síndic. “Aquest dictamen és el resultat del treball que portem fent durant molt de temps ajuntaments implicats en aquests processos, perquè el cost que suposa assumir els expedients pot afectar en la dotació de serveis a la ciutadania”, ha indicat l’edil.

Seccions:

Deixa un comentari