La Diputació investigarà l’actuació de tècnics i polítics municipals en relació a expropiacions milionàries

El govern ha demanat la intervenció d’un organisme extern per esbrinar si hi ha hagut mala praxis en la gestió d’expedients iniciats al 2002

L'alcaldessa i el primer tinent d'alcalde informant la premsa sobre l'expedient informatiu
Premsa Ajuntament

El govern municipal (PSC-CiU) vol que hi hagi la màxima transparència en relació als expedients d’expropiació iniciats al 2002 per tres empreses del municipi que costaran a les arques municipals al voltant de 15 milions d’euros. Per aquest motiu, ha sol·licitat a la Diputació de Barcelona l’obertura d’un expedient informatiu que servirà per analitzar l’actuació dels tècnics i polítics que han intervingut al llarg de tot el procés. Avui mateix l’alcaldessa, María Elena Pérez (PSC), ha signat el Decret que autoritza l’inici de l’expedient. “Volem saber si, des d’un punt de vista administratiu, s’ha actuat correctament o bé si s’han de demanar responsabilitats a qui correspongui per indefensió o lesió als interessos generals del municipi”, ha explicat aquest matí l’edil, acompanyada del primer tinent d’alcalde, Joan Maresma (CiU). La decisió també s’ha comunicat als portaveus de l’oposició i a la coordinadora de personal del consistori.

El govern ha deixat clar que no intervindrà en l’expedient i que serà la Diputació la que decidirà a quins tècnics i polítics de tots els que han pres part en el procés -tant els que es troben en actiu com els que ja no mantenen cap vincle amb el consistori- citarà per fer la investigació. “Entenem que és la manera de garantir que hi hagi la màxima transparència en el procediment, atesa la transcendència que aquestes expropiacions tenen per a les arques públiques”, ha dit Maresma.

Cap dels dos polítics, però, no ha volgut avançar esdeveniments respecte el que passarà un cop acabi la investigació. “Seguirem puntualment tots els tràmits i arribat el moment, es prendran les decisions que corresponguin en defensa dels interessos municipals”, ha dit Pérez.

 

 

 

Antecedents

Tort SA, Foment Industrial del Vallès SA, i RS Patrimoni SL i Joan Carrasco són les firmes que a principi del 2002, sota el mandat de César Arrizabalaga (PSC), van exigir a l’Ajuntament l’expropiació de terrenys de la seva propietat afectats pel Pla General Metropolità (PGM) del 1976. En defensa dels seus interessos, les empreses van iniciar els corresponents litigis sobre els quals ja hi ha sentència en ferm en contra del consistori que properament haurà de fer front al pagament de les compensacions econòmiques fixades pel Jurat d’Expropiació i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

En els últims dos anys l’Ajuntament ha explorat diferents vies per evitar haver de pagar les esmentades expropiacions. A principi de 2012, el govern va contractar els serveis jurídics d’un gabinet especialitzat en afers urbanístics i, d’acord amb les conclusions del seu estudi, l’estiu passat va demanar assessorament a la Diputació. Aquesta petició és la que ha donat peu a què s’obri l’expedient informatiu que s’iniciarà a partir d’ara.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari