La major part de voluminosos recollits al carrer són abandonats

Només el 26% de la ciutadania utilitza el servei gratuït que ofereix l’Ajuntament

L'Ajuntament vol acabar amb aquestes imatges a la via pública
Premsa Ajuntament
Un informe elaborat per FCC, empresa adjudicatària del servei de neteja del municipi, posa de manifest que tres de cada quatre voluminosos recollits al carrer són abandonats i només un de cada quatre correspon a una recollida programada pel servei gratuït de recollida de voluminosos que ofereix l’Ajuntament. Les dades arrenquen des del mes de juny de 2016 i constaten que la recollida de voluminosos s’ha incrementat en un 30% en aquests quatre darrers anys. 
Pel que fa al primer trimestre del 2020 (abans de la pandèmia), un 26,62% de la població va fer ús del servei de recollida, mentre el 73,38% va abandonar els mobles al carrer. Les xifres han millorat respecte al 2016, quan es va posar en marxa el servei i només el feia servir el 19’48% de la ciutadania. Tot i així, la tendència s’ha estancat i l’objectiu municipal quant al seu l’ús està encara molt lluny. Actualment, es recullen prop de 2.150 punts cada trimestre, això significa que cada dia de la setmana es fa una mitjana de 24 serveis, dels quals només sis són programats telefònicament. 
“Aquesta dada és molt preocupant”, assenyala el  regidor de Serveis Municipals i Via Pública, Juan Carlos de la Torre (ECP). L’edil considera que no es tracta d’un problema de desconeixement de l’existència del servei sinó d’incivisme: “Hi ha persones a les quals no el importa embrutar la seva ciutat i aquesta conducta té un gran impacte i provoca una sensació de deixadesa que deteriora la imatge del municipi, a més de deslluir l’esforç i el treball dels nostres serveis municipals”.
El consistori destina un total de 195.000 euros a la recollida de voluminosos cada any i el servei no dona a l’abast. “Estem veient que només amb fer pedagogia no n’hi ha prou; s’ha de sancionar econòmicament els infractors”, opina de la Torre. En aquest sentit, el consistori ha modificat aquest any l’Ordenança municipal per la convivència i ha augmentat les multes per abandonar aquests elements a la via pública sense fer ús del servei de recollida de voluminosos fins a 600 euros.
 
Implicació general. Tot i que l’Ajuntament ha reforçat la vigilància amb els agents de la Policia Local, el regidor ha demanat la col·laboració ciutadana per tal que quan algú detecti algun comportament incívic com aquest, ho comuniqui al cos policial i pugui ser sancionat en aquell moment. 
El consistori va presentar el passat 4 de juny el contingut d’una campanya de conscienciació sobre l’abandonament de voluminosos a la via pública. Sota l’eslògan ‘Ens estimem Montcada. Cuidem-la!’, la iniciativa informa sobre el servei de recollida dels voluminosos existent a la ciutat i sobre les sancions per l’incompliment de l’ordenança municipal. 
 
Gratuïtat
El servei de recollida de voluminosos és gratuït. Només cal trucar al telèfon 900 150 140 de dilluns a divendres, de 9 a 14h, o enviar un mail a [email protected]. Quan els usuaris es posen en contacte amb el servei, els operaris estableixen una data, una hora i un punt determinat on deixar el material que serà recollit. Setmanalment es realitza la retirada de voluminosos tres cops a cada barri.
La ciutadania també pot fer ús dels serveis de la Deixalleria, ubicada al carrer Progrés, al polígon industrial La Ferreria (tel. 935 644 157) i de la Deixalleria mòbil, que es desplaça als diferents barris del municipi cada dia de la setmana.
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari