Lafarge supera els dos controls exigits per poder utilitzar biomassa

Els Antiincineració i el Grup de Medi Ambient es mostren decebuts i anuncien que presentaran noves al·legacions

El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha comunicat a la Plataforma Antiincineració i al Grup de Medi Ambient que Lafarge ha superat els dos controls pendents en el marc de l’autorització mediambiental per poder valoritzar residus a la fàbrica local. La notícia ha provocat la reacció immediata d’ambdós col·lectius, que han mostrat la seva decepció perquè cap de les seves al·legacions en contra han estat acceptades.

 

A través d’un comunicat, el Grup ha fet dures crítiques contra la Generalitat i també contra l’Ajuntament per no haver obert cap expedient sancionador contra l’empresa per incompliment de la normativa de soroll o pels episodis d’emissions de pols. “El consistori s’ha posicionat al costat de la cimentera i el que hem de fer els veïns i les entitats és seguir lluitant per defensar la nostra salut”, diu l’escrit.

 

El portaveu de la Plataforma, José Luis Conejero, ha dit que ara les entitats disposen d’un mes per presentar noves al·legacions. “Confiem que Lafarge no comenci a incinerar ja que el compromís del conseller Francesc Baltasar va ser que abans es faria una reunió amb l’Agència Catalana de l’Aigua sobre la composició dels fangs de depuradora”

 

Lafarge ha emès un comunicat de premsa en què es congratula per haver superat els controls exigits per la Generalitat i defensa la valorització com una pràctica “que permet reduir les emissions de CO al medi ambient i eliminar residus d’una forma correcta”.

 

Moció al Ple. El grup d’ICV-EUiA ha anunciat que presentarà una moció al Ple d’aquesta tarda instant l’Ajuntament a iniciar el procés per propiciar el trasllat de la cimentera. Les passes a seguir, segons la coalició, serien requalificar el sòl industrial que ocupa la instal·lació per a altres usos que siguin rendibles per a Lafarge; que l’Incasòl proporcioni uns nous terrenys on ubicar la factoria; la constitució d’un consorci urbanístic que treballi pel trasllat i garantir que l’empresa financiï la restauració total del Turó.

 

La proposta de la coalició ha estat criticada per l’alcalde, César Arrizabalaga (PSC): “És tan il·lusòria, como impossible de dur a la pràctica”. Segons l’edil, els terrenys de l’empresa no tenen potencial econòmic i només servirien com a espai lliure i de caràcter públic. Arrizabalaga també incideix en les repercussions que el trasllat tindria des d’un punt de vista econòmic i laboral. El portaveu d’ICV-EUiA, Josep M. González, ha respost que l’alcalde “no té cap voluntat política per avançar en una qüestió que, de fet, consta en la moció aprovada per tots els grups en el Ple de gener”.

Seccions:

Deixa un comentari