L’Ajuntament considera que el pla de Lafarge és incompatible amb la recuperació del Turó

La cimentera demana a la Generalitat poder iniciar l’explotació de pissarres i calcàries en la base de la muntanya

L’Ajuntament i el Grup de Medi Ambient-Ecologistes en Acció, amb el suport d’entitats veïnals i associatives, s’oposen frontalment a l’inici de l’activitat extractiva de pissarres i roques calcàries a la base del Turó de Montcada, que ha sol·licitat la cimentera Lafarge –coneguda històricament com a Asland– a la Direcció General de Mines de la Generalitat. El president de l’Àrea de Política Territorial, el socialista Jordi Climent, ha manifestat que el Consistori farà tot el possible per impedir que la Generalitat autoritzi l’activitat, ja que aquesta implicaria un important impacte mediambiental per al municipi.
Lafarge vol iniciar l’extracció de pissarres i calcàries al sector d’horts que hi ha proper a Can Sant Joan i Can Cuiàs que està dins de l’àrea de concessió atorgada per l’administració autonòmica l’any 1992. El projecte s’estructura en quatre fases i es concreta en l’extracció de 4,24 milions de tones que, depenent del ritme d’explotació, es podria allargar durant un període d’entre 26 i 44 anys.

Negativa. “La nostra prioritat és recuperar el Turó per a la ciutat i aquest pla, que implica crear un nou forat a la muntanya, n’és incompatible”, ha dit Climent, tot afegint que l’activitat “implicaria molèsties als barris més propers i es contradiu amb les accions que estem duent a terme per millorar la qualitat de vida dels veïns del municipi”. Precisament el 17 de juliol la Junta de Govern local va aprovar la proposta d’ampliació del Pla d’Espais d’Interés Natural que integra el Turó en la serralada de Collserola amb la voluntat de contribuir a preservar-lo.
De l’1 al 10 de setembre el projecte presentat per Lafarge estarà en exposició pública al Consistori perquè les entitats, col·lectius o particulars que ho desitgin puguin presentar les al·legacions corresponents –veure pàgina 10. El Grup de Medi Ambient-Ecologistes en Acció ja ha presentat les seves a la Generalitat amb el suport de set entitats –les AV de Montcada Centre, Montcada Vella, la Ribera, Gurugú i Can Pomada, el Grup de dones de Can Cuiàs i el Cercle Cultural– d’altres, com l’AV de Can Sant Joan i Esquerra Republicana també ho han fet a títol individual.

Al·legacions. Els principals arguments dels ecologistes en contra del projecte de la cimentera són que Montcada i Reixac és zona de protecció especial atmosfèrica; l’impacte tant acústic com visual de l’activitat, i el perjudici a la salut de la població propera a l’explotació. “L’extracció de la pedra i el seu transport generarà l’emissió de partícules inferiors a 10 micres, imperceptibles per l’ull humà, però que poden ser motiu de patologies cardiopulmonars”, ha explicat el portaveu del col·lectiu, Manel Borrell.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari