L’Ajuntament podria signar el conveni de recuperació del Turó abans de les eleccions municipals

El conveni entre l’Ajuntament i Lafarge Cementos –propietària del Turó– es podria signar abans de les municipals, segons ha avançat l’alcalde

L’alcalde de Montcada i Reixac, César Arrizabalaga (PSC), ha avançat que abans de les eleccions del 27 de maig està previst que l’Ajuntament i l’empresa propietària del Turó, Lafarge Cementos, signin un conveni de col·laboració per a la recuperació de la muntanya. L’edil també ha anunciat que el procés de rehabilitació trigarà entre 4 i 6 anys, en funció de la matèria inert que s’hagi d’instal·lar per restaurar la muntanya.

Aquestes declaracions les ha fet l’alcalde després de tornar d’un viatge a França per visitar dos models de recuperació de pedreres. Una delegació tècnica i política montcadenca va viatjar a París del 23 al 25 de març per conèixer el procés de recuperació de dues pedreres properes a la capital francesa, per tal d’aplicar algunes idees a la restauració del Turó. Entre d’altres, al viatge hi havia membres de la Comissió Estratègica de Montcada.

L’expedició local va visitar, en primer lloc, una pedrera restaurada des del 1980, la de Limay, i segons ha explicat l’alcalde, “presenta arbres, prats, zones d’esbarjo i fins i tot fauna, tot recreant el paisatge originari”. També s’ha mantingut una zona d’estudi destinada geòlegs i centres educatius.

El sistema de recuperació de l’altra pedrera visitada, la de Guerville, és el que es vol aplicar al Turó. Aquesta pedrera va iniciar la seva activitat l’any 1940 i va tancar portes el 1998, passant per un procés de recuperació progressiva amb material de runa. Els objectius d’aquesta restauració són preservar la riquesa natural de l’entorn i recuperar la flora i fauna de la zona, entre d’altres.

El procés de restauració d’una pedrera amb material inert consisteix a dipositar material de runa a l’espai que ha deixat buit l’explotació de la pedrera. Abans, però, la instal·lació rep un control de qualitat per comprovar que el contingut del material sigui només runa, i el metalls i altres materials contaminats són rebutjats. L’objectiu final és reduir l’impacte visual de la pedrera, tornar a crear biodiversitat que existia abans i convertir l’espai restaurat en zones d’estada i de lleure per a la ciutadania. Aquest és l’exemple que es vol aplicar a Montcada. L’alcalde ha avançat que abans de les eleccions està previst iniciar el procés. En aquests moments, Lafarge, propietària de El Turó, extrau molt poca quantitat de calcària, segons l’alcalde, el 99% del material que fa servir la cimentera prové del Garraf.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari