L’Ajuntament posarà en marxa una comissió per analitzar l’entorn de Lafarge i el seu desenvolupament sostenible

El Grup de Medi Ambient es nega a entrar en el grup de treball on hi haurà representants de la Generalitat, la cimentera i entitats locals

El 4 de novembre es reunirà per primer cop la comissió que ha creat Ajuntament amb la participació de la Generalitat, Lafarge i entitats locals per abordar la realitat de l’entorn de la cimentera i el seu desenvolupament sostenible. Segons ha assenyalat la regidora de Medi Ambient, Judith Mojeda (PSC), l’objectiu de la creació d’aquest grup de treball és donar compliment als acords que en els darrers anys s’han pres en el Ple. “Es tracta que la comissió sigui un espai on partidaris i detractors de la cimentera, es puguin trobar i parlar sense embuts sobre el que els preocupa, quin és el seu posicionament i quines són les seves motivacions”, ha dit l’edil.

A la trobada, que presidirà l’alcaldessa accidental M. Carmen Porro (PSC), assistiran representants de tots els grups municipals, de la direcció de Lafarge i  també la directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Maria Assumpta Farran. A més, s’ha convidat entitats socials, veïnals i esportives properes a l’entorn de la planta amb l’objectiu d’ampliar el nombre de participants en properes edicions.

 

El Grup de Medi Ambient, en contra

Una de les entitats convidades a participar, el Grup de Medi Ambient, ha denegat, però la invitació a través d’un comunicat en què titlla la proposta de “vergonyosa” entenent que l’objectiu és  desviar l’atenció perquè la cimentera continuï al municipi. “El que volen és que algunes entitats, atretes per enganyoses promeses i ajuts girin l’espatlla al que vol la població, tancar i fer fora Lafarge”, manifesta el col·lectiu que, un cop més, exigeix al consistori que faci servir totes les vies possibles, tècniques i polítiques, per clausurar la fàbrica, en defensa de la salut dels veïns. És tant fort el lligam del govern municipal amb la multinacional que ni tan sols ara que s’apropen eleccions vol actuar contra el gran poder financer Lafarge”, clou el comunicat.

La regidora de Medi Ambient s’ha mostrat sorpresa per la resposta del Grup ecologista. “Creiem que és important que la seva participació perquè precisament l’objectiu de la Comissió és garantir que tothom es pugui expressar lliurament en defensa de la seva opció”, ha dit.

 

 

Antecedents

El debat sobre la presència de Lafarge al municipi fa anys que es va iniciar. A l’abril del 2008, el Ple va qüestionar per primera vegada obertament la permanència de la cimentera tant a prop del nucli urbà, a menys de 200 metres del barri de Can Sant Joan. Aleshores es va aprovar enviar un document al Departament de Medi Ambient i Habitatge que fixava com a objectiu iniciar un procés de negociació entre el Consistori, la Generalitat i l’empresa per tal de poder arribar a un acord pacífic que permetés el trasllat de la cimentera. Al juny del 2011, tots els portaveus van acordar crear una comissió per parlar sobre el futur de Lafarge. Inicialment la direcció de l’empresa es va negar a participar, tot i que després es va afegir, però les trobades, a les quals algunes entitats es van negar a participar, van quedar finalment interrompudes.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari