L’Ajuntament rebutja la reclamació d’Endesa de fer-se càrrec de part del deute dels usuaris sense recursos

El consistori es posiciona en la mateixa línia que altres ajuntaments de Catalunya i critica una decisió unilateral per part de la companyia elèctrica

Endesa ha demanat a diferents ajuntaments de Catalunya que es facin càrrec del 50% dels rebuts de la llum impagats
Banc d’imatges

L’Ajuntament de Montcada i Reixac, després d’haver rebut una carta que Endesa ha distribuït a diferents consistoris catalans, ha mostrat la seva total disconformitat amb la reclamació, per part de la companyia elèctrica, de fer-se càrrec del 50% dels rebuts de la llum impagats que provenen de famílies en situació de vulnerabilitat energètica. Endesa proposa que aquells ajuntaments que tenen més de cinc veïns o veïnes en situació de vulnerabilitat i amb un deute conjunt superior als 10.000 euros afrontin la meitat dels rebuts que encara no han estat abonats, mentre que la companyia es compromet a fer-se càrrec de l’altre 50%. En cas contrari, des d’Endesa avisen que “a partir de l’1 d’octubre” començaran a suspendre el subministrament d’energia.

El consistori denuncia que aquesta mesura posa en risc a les famílies que es troben en una situació de pobresa energètica i que es tracta d’una decisió unilateral per part d’Endesa que no ha estat consultada amb cap altra administració pública. “Considerem que es tracta d’una mesura molt injusta i perillosa; una imposició que només busca coaccionar-nos i que afecta directament aquells veïns i veïnes de Montcada i Reixac que ho estan passant tan malament. Amb aquesta decisió el que fa Endesa és vulnerar uns drets energètics que estan garantits per llei”, ha assegurat l’alcaldessa, Laura Campos.

Segons les dades del departament de Serveis Socials i Polítiques d’Inclusió, el deute actual de les famílies de Montcada i Reixac en situació de pobresa energètica que reclama la companyia és de 139.235,04 euros.

Des de la Taula Tècnica de Pobresa Energètica del Consell Comarcal del Vallès Occidental, integrada per membres dels diferents ajuntaments de la comarca, s’està estudiant donar una resposta legal a la reclamació d’Endesa emparant-se en la vigència de la Llei 24/2015, que impedeix tallar el subministrament a les llars que estan catalogades dins l’informe de risc d’exclusió residencial. Per la seva banda, Campos ha confirmat la seva assistència a la reunió que diversos alcaldes i alcaldesses de Catalunya mantindran el dijous 5 de setembre a Terrassa, on tractaran l’assumpte. “La força municipal és molt gran i ens hem d’unir tots i totes per aconseguir que la dignitat de les persones més vulnerables no sigui trepitjada. Necessitem la implicació de totes les administracions possibles, i en aquest sentit, esperem que la Generalitat es posicioni en la mateixa línia que tots nosaltres”, ha explicat.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari