L’Escola del Benestar neix per conscienciar la població sobre els hàbits sans

La delegació local està situada a Mas Rampinyo i la gestiona Judith Marquès, afectada d’SQM

Les promotores de l’Escola del Benestar (www.escueladelbienestar.com), la montcadenca Judith Marquès i M. Carmen Miravete, han presentat oficialment aquest diumenge, 3 d’abril, a La Unió l’Escola del Benestar, que a Montcada i Reixac està situada al número 74 de l’avinguda Catalunya, a Mas Rampinyo. Ambdues fundadores estan afectades per la Síndrome Química Múltiple (SQM), una patologia que les obliga a mantenir-se aïllades dels tòxics, una tasca molt difícil perquè convivim dia a dia amb ells –en els detergents, perfums, colònies, cremes, cosmètics i un llarg etcètera– i especialment en les poblacions metropolitanes, caracteritzades, a nivell general, per alts nivells de contaminació ambiental. “Les ganes de viure i de buscar recursos ha motivat la Judith i la M. Carmen a estudiar el que els estava passant, per ajudar les persones malaltes i a que no ho estiguin les que ara estan sanes”, ha explicat, durant la presentació, Rafael Moreno, col·laborador de l’Escola.

Aquest centre es defineix com un espai de convivència i assessorament per a persones afectades per malalties ambientals, donant suport professional i social, afavorint un espai per compartir experiències i moments d’oci. El centre es troba en fase inicial però el projecte engloba consulta de medicina ambiental, assessorament legal, acompanyament psicològic, així com tallers i zones de lleure. L’Escola pretén incidir en la prevenció com a eina per evitar el desenvolupament de malalties d’origen ambiental i la tasca dins del centre es combina amb les xerrades de Marquès i Miravete fan per promoure alternatives als tòxics per aplicar en la vida quotidiana. De fet, al febrer del 2010, les ponents van participar a una xerrada a la Font Pudenta, convidades per la Plataforma Antiincineració. Per a més informació es pot consultar el web o enviar un correu electrònic a l’adreça [email protected].

Davant la vintena de persones que s’ha reunit aquest diumenge a La Unió, Miravete –psicòloga clínica i ambiental– ha iniciat el seu parlament destacant que “per a nosaltres seria més fàcil viure en altres llocs que no pas a l’entorn de Barcelona, però és aquí on volem viure i on hem de conscienciar la població sobre els canvis d’hàbits”. La psicòloga ha explicat per les fases que passa un afectat d’SQM es que comença a patir el trastorn fins que, en el millor dels casos, l’accepta –negació, enuig, negociació, depressió o tristor i interiorització– i, d’altra banda, ha indicat que segons el doctor Pablo Arnold “dels pocs que es dedica a l’aspecte ambiental a Espanya”, considera que els processos mèdics dels quals es desconeixen les causes o bé se saben però el pacient no millora, poden estar causats per una possible sensibilitat química. Miravete ha indicat que els afectats per l’SQM tenen problemes amb els denominats xenobiòtics, especialment aquells productes derivats del petroli, que són els més comuns, així com també les ones electromagnètiques (microones, wifi, aparells mòbils i inalàmbrics). “El problema no és que els fem servir, sinó que n’abusem”, ha explicat la psicòloga.

Per la seva banda, Marquès, enginyera de professió, ha aportat alternatives als productes que incorporen tòxics, com ara l’alimentació ecològica –a Montcada hi ha diversos grups de consum ecològic, els teixits de cotó orgànic, productes de neteja personal i de la llar també ecològics, o fer servir ecodutxes per no usar xampús i sabons, que contenen un elevat nivell de tòxics. D’altra banda, Marquès ha explicat a www.laveu.cat que amb motiu de les obres d’asfaltat que l’Ajuntament de Montcada i Reixac engegarà en breu a Mas Rampinyo i fins després de Setmana Santa, l’Escola del Benestar estarà tancada, ja que les emissions dels treballs per fer les obres perjudiquen la salut dels afectats.

Seccions:

Deixa un comentari