Malestar del moviment antiincineració davant l’esmena d’ERC a la moció de moratòria a la crema de residus

El text, elaborat per la Plataforma Ciutadana Residu Zero de Catalunya, es debat aquest dijous al Parlament de Catalunya

José Luis Conejero, segon per l'esquerra, amb la delegació de la Coordinadora Estatal contrala Incineració de REsidus que es va entrevistar amb representants del Ministeri de Transició Ecològica
AVCS

La Plataforma Ciutadana Residu Zero de Catalunya (PCRZ), de la qual forma part la Plataforma Antiincineració de Montcada i Reixac, ha mostrat el seu malestar davant l’esmena a la totalitat que ha presentat ERC a la moció de moratòria a la incineració de residus, un document elaborat per la PCRZ i presentat per la CUP, que es debatrà aquest dijous al Parlament de Catalunya. La Plataforma, que ha convocat les entitats i la ciutadania a les 16h davant del Parlament, considera que el posicionament del partit republicà és “inacceptable” perquè vincula la moratòria a l’aprovació de la Llei de prevenció de residus, en una fase molt embrionària i amb un context polític incert davant la convocatòria d’eleccions autonòmiques en els propers mesos. La Plataforma planteja a ERC que “sigui més clara en el seu posicionament i demani decretar la moratòria perquè sinó serà paper mullat o un brindis al sol”. En un comunicat, la PCRZ assenyala que la futura llei hauria d’incloure la previsió i el calendari de tancament de les incineradores existents i no esperar un any a la seva aprovació. El col·lectiu opina que també “s’ha de prohibir la crema de residus com a substituts de combustibles convencionals amb residus i CRDs, a les fàbriques de ciment i d’altres indústries”.

D’altra banda, un representant de la Plataforma Antiincineració de Montcada, José Luis Conejero, va formar part de la delegació de la Coordinadora Estatal contra la incineració de residus que es va entrevistar aquest dimarts amb el Ministeri de Transició Ecològica perquè es tinguin en compte les seves demandes sobre la incineració en la pròxima Llei del Canvi Climàtic.

Entre les 18 propostes entregades, destaquen l’establiment d’una moratòria en la concessió de permisos per a la crema de residus a incineradores, tèrmiques i cimenteres fins que no s’aprovi la nova llei; la participació de la ciutadania en la discussió del document i l’adaptació de la normativa a la nova legislació europea i l’obligatorietat per a totes les plantes on es cremen residus a instal·lar medidors en continu de tot tipus d’emissions, entre d’altres. El col·lectiu també ha plantejat aplicar una taxa impositiva a la indústria cimentera/incineradora per les emissions de CO2 per acabar amb el negoci de la venda de drets d’emissió per tal que no serveixen de subvenció encoberta a les cimenteres durant la crisi de producció dels últims anys.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari