‘Montcada sempre ha estat un poble solidari amb el Sàhara’
Mohamed Lamin, un montcadenc nascut en un camp de refugiats, insta la ciutadania a participar al projecte ‘Vacances el Pau’
Mohamed Lamin va néixer fa 30 anys als camps de refugiats sahrauís (Tindouf) i resideix a Montcada i Reixac des de fa més de dues dècades, on va arribar per primera vegada acollit per la família Sanz Cervera en el marc del projecte ‘Vacances en pau’. La seva vida va canviar gràcies a aquesta iniciativa promoguda pel Front Polisario amb el suport d’entitats i ajuntaments i que té com a objectiu que infants sahrauís passin l’estiu lluny de les dures condicions del desert d’Algèria.
Enguany el projecte es mantindrà, malgrat que el govern espanyol s’ha posicionat obertament a favor del Marroc en el litigi que manté amb el Sàhara des que l’any 1975 Franco va cedir la gestió del territori sahrauí al regne marroquí. Aquesta ferida històrica, que mai ha cicatritzat per l’ajornament sine die del referèndum proposat per l’ONU, s’ha tornat a reobrir.
Com has rebut la nova posició del govern espanyol en el conflicte entre Marroc i el Sàhara?
A nivell personal i sentimental, ho visc amb molta tristesa en constatar que ara tenim un aliat menys. Però la veritat és que no m’ha sorprès gaire, perquè Espanya ni hi era ni se l’esperava.
El poble sahrauí se sent traït?
Fa més de 40 anys que ens sentim així. Ara ja és una constatació; es treuen el Sàhara de sobre i no en volen saber res. És molt trist, perquè avui dia encara hi ha gent amb DNI espanyol al Sàhara. Els meus propis pares el tenen, però no els hi han permès renovar mai. Estem davant de la segona o la tercera traïció.
Creus que pot haver-hi canvis en l’àmbit diplomàtic?
És molt complicat perquè el món es mou per interessos geopolítics. Fins i tot Algèria, una aliada històrica, pot arribar en breu a acords amb el Marroc per tal de subministrar gas a Espanya ara que Europa busca la manera de no dependre de Rússia. Crec que el posicionament del govern espanyol respon a aquest motiu i al xantatge marroquí per posar fre al fluxe migratori. Malauradament, la guerra que va començar fa un parell d’anys es veu ara com l’únic camí per intentar recuperar el país.
‘La solució al conflicte del Sàhara és molt complicada, el món es mou per interessos geopolítics’
Haver viscut al desert et fa veure el món d’una altra manera?
Crec que et dona una visió més àmplia. Ens fa ser diferents, ni millor ni pitjor, però sí amb la dualitat d’haver viscut dues cultures i costums diferents.
Què va suposar per a tu el projecte ‘Vacances en pau’?
Vaig arribar amb vuit anys i per a mi va ser una gran oportunitat. Em va permetre conèixer una nova família i formar part d’una societat i d’una cultura diferents. Des del primer dia m’he sentit molt ben acollit, com un més, en l’àmbit familiar, amb els amics i a l’escola. Va ser com si m’hagués tocat la loteria.
Aquest estiu es reactiva el projecte després de la pandèmia.
Sí, Montcada i Reixac sempre ha estat un municipi històricament solidari amb el Sàhara. Jo seguiré vinculat al programa en l’àmbit del Vallès, donant un cop de mà per rebre i atendre els infants.
Què li diries a la gent que es planteja participar al projecte?
Que, a més de ser una acció solidària molt necessària per als nens i nenes que viuen al desert, amb temperatures de fins a 50 graus a l’estiu, també és una experiència molt gratificant per a la família acollidora.
Les persones interessades a acollir infants sahrauís durant l'estiu es poden posar en contacte amb el Departament de Cooperació de l'Ajuntament.