‘No cedirem a les pressions del PSC perquè Lidl s’ampliï sense plenes garanties jurídiques’

L’alcaldessa i el president de l’Àrea Territorial responen les crítiques de les agrupacions socialistes de Montcada i Ripollet

Entrada a la nau de Lidl ubicada al polígon montcadenc la Granja
Arxiu/Pilar Abián
Imatge de l'entrada de Lidl a les instal·lacions ubicades al polígon la Granja
Entrada a les instal·lacions de Lidl
La multinacional Lidl té el seu centre logístic al polígon La Granja, a Mas Rampinyo
Imatge de l'entrada al centre logístic de Lidl al polígon La Granja

L’acaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA-E), ha deixat clar a través d’un comunicat que el govern municipal de Montcada i Reixac “no cedirà davant les pressions del PSC per permetre l’ampliació de Lidl cap a una zona verda on no es donen les garanties jurídiques per fer-ho”. Aquesta és la resposta que ha donat l’edil a la roda de premsa convocada dimarts pels socialistes de Montcada i Ripollet davant el centre logístic de la cadena de supermercats al polígon La Granja en què acusaven el govern local i el de Ripollet de “paràlisi i inacció”. Campos ha recordat que des de l’Ajuntament es va encarregar a principi d’any a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) un informe ambiental i un altre urbanístic per validar l’operació que vol executar la multinacional alemanya. “Vam demanar aquests dos documents alertats per tècnics de l’AMB i del consistori i, de moment, només n’hem rebut un, l’ambiental, que ens adverteix que no hem de donar suport a la modificació de planejament que proposa Lidl per ampliar les seves instal·lacions perquè afecta un corredor biològic”, ha explicat el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sanchez (ERC).

El regidor lamenta que els socialistes utilitzin aquest afer per atacar el govern en comptes de fer front comú i estudiar alternatives respectuoses amb la llei i el territori. “Ara el que toca és anar tots a una mirant pel bé comú i deixar clar a Lidl que pot ampliar les seves instal·lacions pel costat de Ripollet”, ha dit Sánchez. L’edil sosté que aquesta l’opció és la que té plenes garanties jurídiques ja que la parcel·la de Ripollet és zona d’equipaments i es podria permutar pels terrenys de l’Incasòl tipificats com a industrials.

Tant l’alcaldessa com el regidor han retret al PSC que acusi el govern municipal de no tenir voluntat política per impulsar aquest projecte: “Farem totes les operacions urbanístiques que calgui sempre amb respecte a la legalitat, al territori i al medi ambient”, han dit. Així mateix, han criticat el PSC entenent que no està “legitimat” per fer aquestes acusacions quan grans projectes que va impulsar en anteriors mandats han estat anul·lats per la justícia, com la reubicació de la empresa Valentine, el planejament de la zona 21, o la resolució de les expropiacions.  

 

Informe pendent

Respecte la manca d’informació de la que el PSC acusa el govern, Sánchez ha indicat que des del govern se’ls hi ha enviat tota la informació de què disposen, tant l’informe ambiental -fet per Barcelona Regional per encàrrec de l’AMB- com una llicència d’obres que Lidl ha presentat a final de maig per tal de reformar l’edifici d’oficines del polígon la Granja, que abasta una superfície de 2.700 m2. “La passivitat i la manca d’informació la tindrà, en tot cas, l’àrea d’Urbanisme de l’AMB, responsabilitat del socialista Antoni Balmón, que encara no ens ha fet arribar l’informe urbanístic que li hem demanat; potser és a ell a qui el PSC ha de demanar manca de transparència”, ha reclamat el regidor.

Sobre el suport als treballadors, els representants del govern lamenten que el PSC faci servir el projecte d’ampliació de Lidl amb “interessos electoralistes”: “És una vergonya que es jugui amb la seguretat, el futur i els sentiments dels treballadors de l’empresa. Si de veritat els volen protegir, que no els utilitzin políticament”.

 

 

Antecedents

Al 2013 Lidl i Incasòl van presentar a l’Ajuntament un projecte d’ampliació de la seva nau de logística per passar dels 45.000 m2 actuals a 75.000 que es va desestimar en considerar-se que no esra sostenible. El projecte es va refer i es va tornar a presentar al març del 2015 rebent el visiplau de l’anterior govern. Al juliol de l'any passat l’empresa el va tornar a mostrar als nous representants municipals que, a priori, també el van veure amb bons ulls. Al gener, però, es va saber que la proposta no oferia prou garanties jurídiques perquè planteja construir en una zona actualment qualificada com a verda que al 2011 va estar definida en el Pla Territorial de l'AMB com a punt estratègic del corredor biològic que connecta el Pla de Reixac amb els rius Ripoll i Besòs. Per esvair dubtes, el consistori va demanar a l’AMB els informes mediambiental i urbanístic.

El primer ja és en mans del consistori i és taxatiu en quant a qualificar l’espai com un corredor biològic a preservar i considera literalment que “la modificació no ha de ser admesa a tràmit”. El segon encara no s’ha rebut. En qualsevol cas, el canvi de planejament necessari per fer l’operació l’hauria de tramitar i aprovar inicialment i provisionalment l’AMB ja que afecta dos municipis, Montcada i Reixac i Ripollet. Com a mostra que la voluntat d’ambdós ajuntaments és que Lidl continuï a l’actual ubicació i pugui igualment créixer, Ripollet ofereix a la direcció uns terrenys qualificats d’equipaments que són al costat de l’empresa i que podrien passar a ser industrials.

Malgrat algunes informacions publicades en premsa que alertaven sobre la voluntat de Lidl de marxar del polígon la Granja, en un comunicat fet al mes de març la direcció va negar aquest extrem i va assegurar que continua apostant per l’ampliació de les seves oficines i infraestructures logístiques a Montcada i Ripollet, fins i tot, a firma alemanya ha sol·licitat i tramitat la llicència municipal per remodelar-les amb una inversió prevista de 400.000 euros.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari