Oliveres: “Es retalla en despesa social mentre es continua donant diners als bancs i a l’Exèrcit”

El president de Justícia i Pau proposa reduir la jornada laboral per generar més llocs de feina

Oliveres, en primer terme, amb Heredia i Vives
Pilar Abián

L’economista Arcadi Oliveres, president de l’organització Justícia i Pau, va tornar a denunciar ahir a Montcada i Reixac el sistema polític i financer com a responsable directe de la crisi que ha deixat milions de persones a l’atur i que situa 1 de cada 5 catalans en el llindar de la pobresa. Acompanyat de la periodista Esther Vives i del montcadenc Sebastià Heredia, Oliveres va participar en un acte organitzat conjuntament pel moviment dels Indignats, el Cercle Cultural i la CAL, que va aplegar a l’ABI més de 200 persones. El reconegut activista en pro dels drets humans, el consum responsable i l’economia solidària va explicar la seva teoria respecte les causes que  han fet augmentar el deute públic. Per a Oliveres, el problema no és la falta de diners sinó que aquests es concentren en un 1% de la població formada pels banquers i les classes dirigents als quals va responsabilitzar de l’actual situació. “Els governs estan retallant en sanitat, educació i pensions no perquè sigui necessari, sinó perquè aquests diners s’estan derivant als bancs i a l’Exèrcit”, va dir. Amb exemples concrets, Oliveres va argumentar que no caldria reduir aquesta despesa pública si hi hagués voluntat política d’actuar contra el frau fiscal: “Per aquest concepte l’Estat deixa d’ingressar l’any 80.000 milions d’euros, gairebé el 75% del que costa pagar les pensions que pugen a 115.000 milions”.

Quant a les possibles solucions a l’actual context de crisi, l’economista va assenyalar alguns camins a seguir. “Per acabar amb l’atur, l’única sortida passa per repartir el treball que hi ha reduint les jornades laborals ja que és inviable poder crear 5 milions de llocs de feina”, va dir Oliveres, tot recordant que França ho va fer fa 12 anys i que va aconseguir ocupar gairebé el total de la població activa. Aquesta mesura va anar acompanyada d’una compensació econòmica als treballadors per part de l’Estat perquè no perdessin poder adquisitiu. Oliveres també va explicar l’exemple de cooperatives que han reajustat sous per evitar acomiadaments. Des d’un punt de vista individual, el president de Justícia i Pau va instar els assistents a no resignar-se davant les injustícies i a fer accions com ara deixar la banca convencional i apostar per la Banca Ètica, denunciar judicialment les actuacions il·legals d’administracions o empreses i fer un consum responsable. “En aquest planeta hi ha 1.000 milions de persones que consumim de forma desmesurada enfront 6.000 que s’ho miren amb enveja i, al pas que anem, els recursos s’acabaran”, va sentenciar Oliveres tot afegint “si aquesta crisi serveix perquè això canviï, serà tot un èxit”.

El 15-M. Esther Vives va centrar la seva intervenció en el moviment dels Indignats i en l’esperança que, en la seva opinió, aquest genera des d’un punt de vista social: “Ens ha demostrat que l’acció col·lectiva pot fer canviar les coses i que les revolucions comencen quan menys t’ho esperes”. La periodista va carregar contra el sistema, que va qualificar d’antidemocràtic, i contra el discurs oficialista que justifica la necessitat de les retallades socials. “Ens volen responsabilitzar de la crisi quan és l’Estat el que està actuant com un Robin Hood reaccionari robant-nos als pobres per donar-li els diners a la banca”, va dir Vives tot animant els assistents a participar a la vaga general del 29 de març com a mostra de rebuig a les actuals polítiques socials i financeres.

També el montcadenc Sebastià Heredia va fer una intervenció encoratjant la ciutadania a no quedar-se de braços plegats i a lluitar contra les injustícies. “Tenim prou motius per estar indignats però també la força per propiciar el canvi perquè realment un altre món és possible”, va concloure.

.

Seccions:

Deixa un comentari