S’aprova l’ordenança per la convivència ciutadana a l’espai públic

ICV-EUiA hi vota en contra per considerar que ha faltat participació de la ciutadania

El ple de l’Ajuntament, reunit ahir la tarda, ha aprovat la nova ordenança de mesures per fomentar i garantir la convivència ciutadana a l’espai públic, que també regula l’ús de la via pública. El text és una adaptació de la normativa de 1992 i incorpora diverses al·legacions presentades per entitats de Montcada i Reixac. L’ordenança va ser aprovada amb els vots a favor del PSC i CiU, que governen en coalició. El grup majoritari a l’oposició, Iniciativa Verds-Esquerra Unida i Alternativa, va votar-hi en contra per considerar que ha faltat un procés de participació més ampli en la redacció del text. Esquerra i el Partit Popular, també a l’oposició, es van abstenir.
L’ordenança per la convivència regula una gran quantitat d’elements que poden ser motiu de molèsties per als veïns i respon a la voluntat municipal de posar fi a determinades conductes d’incivisme cada vegada més freqüents a les ciutats. Segons el portaveu de CiU, Joan Carles Paredes, “la normativa respon al lema tolerància zero a l’incivisme que la formació va defensar durant la seva campanya electoral”.
El portaveu d’Iniciativa-Verds-Esquerra Unida i Alternativa, Josep M.González, va votar en contra de l’ordenança de convivència per considerar “que no s’ha dut a terme un procés de participació obert a la població i les entitats”. La portaveu d’Esquerra, Marta Aguilar, que es va abstenir, també creu que el text s’hauria d’haver redactat conjuntament amb els veïns i les entitats “per tal que la ciutadania fes seus els valors que es defensen”. Davant les crítiques sobre la falta de participació, la presidenta de l’Àrea Interna, la socialista Carme Porro, va explicar que des del novembre s’han fet reunions entre mossos, policia local i veïns “per detectar les principals queixes del veïnat i tenir-les en compte en l’adaptació de la normativa als moments actuals”.

L’altre tema que va ser motiu de debat al ple d’ahir la tarda va ser l’ordenança que regula els establiment de pública concurrència on es desenvolupin activitats de culte. El text només va comptar amb el suport dels partits de govern, PSC i CiU. El PP va votar-hi en contra i Iniciativa-EuiA i Esquerra es van abstenir. Tots van anunciar la presentació d’al·legacions. La normativa estableix que ha d’existir una distància mínima de 150 metres entre centres de culte i determina que el local no pot estar a menys de 400 metres de bars, restaurants i cafès, cinemes, teatres, camps de futbol i un llarg catàleg d’activitats. Les crítiques més dures al text provenen del grup municipal del Partit Popular que va qualificar l’ordenança d’“aberració”. Segons la portaveu popular, Eva García, l’aplicació d’aquesta normativa “faria impossible ubicar cap centre religiós a Montcada”. El president de l’Àrea Territorial, el socialista Jordi Climent, va defensar aquestes mesures com una forma de compatibilitzar el dret a la tranquil·litat dels veïns amb el dret de tot ciutadà de disposar d’un centre de culte. El PP va anunciar la presentació d’una esmena a la totalitat de l’ordenança sobre establiments de culte i d’un text alternatiu “que no posi tantes trabes a la instal·lació de centres de culte a Montcada”. ICV-EuiA es va abstenir perquè vol estudiar amb més deteniment el text i presentar-hi al·legacions. Esquerra també es va abstenir perquè considera que l’ordenança no segueix la línia del nou reglament que està elaborant la Generalitat per regular aquest tema.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari