Els instituts regulen l’ús del mòbil per millorar la convivència i els resultats acadèmics

La majoria dels centres del municipi opta per prohibir els tèlefons a tot el recinte educatiu

A totes les aules de l'INS Montserrat Miró, s'han instal·lat cartells recordant que no es poden utilitzar els mòbils
Sílvia Alquézar

La comunitat educativa mostra cada vegada major preocupació sobre els efectes nocius dels mòbils en els menors d’edat. Un informe elaborat pel Consell Escolar de Catalunya (CEC) proposa que es prohibeixi el seu ús a l’educació primària, que es restringeixi a l’ESO –almenys fins a tercer– i que només es permeti al batxillerat i la formació professional.
El departament d’Educació de la Generalitat s’ha compromès a redactar un marc general per regular la seva utilització amb l’objectiu que el curs vinent tots els centres elaborin una normativa pròpia d’acord amb la seva realitat. Els instituts de Montcada i Reixac fa temps que han posat el fil en l’agulla en aquest tema, sobretot a partir de la pandèmia, amb la necessitat d’implementar les noves tecnologies en el dia a dia de l’activitat lectiva.

Lliures de mòbils

Les escoles concertades de La Salle i Ginesta fa molts anys que es van declarar centres lliures de mòbils. “L’alumnat el deixa a una caixa a l’entrada i se l’emporta quan marxa”, ha explicat la cap d’estudis del Ginesta, Laura Castellà. En el cas de La Salle, només fa una excepció amb l’alumnat de batxillerat, que el pot utilitzar a l’hora del pati, però, amb uns usos restringits, ja que no poden realitzar ni vídeos ni fotografies. “Creiem que els mòbils no són necessaris durant l’horari lectiu. Només es fan servir puntualment, si el professorat ho considera adient per fer alguna activitat”, ha manifestat la coordinadora pedagògica, Laura Balcell.

La supressió dels dispositius promou les relacions personals, evita distraccions a classe i redueix la conflictivitat

L’INS La Ribera també ha optat per prohibir els dispositius a qualsevol espai del centre educatiu “per protegir l’alumnat dels usos inadequats de les noves tecnologies i millorar la convivència”, ha explicat el seu director, Pep Porca, qui ha fet un balanç molt positiu de la mesura, implementada el passat setembre. “Estem molt contents perquè hem millorat les relacions personals. Ara, els alumnes parlen cara a cara al pati”, ha comentat Porca, tot recordant que el punt d’inflexió per prendre la decisió es va produir quan les famílies van proposar que els joves no portessin el mòbil de colònies. “Comptem amb el suport dels pares i les mares, perquè ha de ser un treball conjunt, a casa i a l’escola”, assegura Porca.
Des d’aquest mes de gener, l’INS Montserrat Miró és un centre lliure de mòbils. “Des del 2020, l’alumnat disposa dels ordinadors del departament d’Educació, per tant, el mòbil ja no és necessari”, argumenta la seva directora, Gemma Hidalgo, qui ha remarcat que han diversificat l’oferta lúdica de l’esbarjo per combatre l’avorriment i potenciar la socialització.
Els dos instituts escola del municipi – l’IE El Viver de Can Sant Joan i l’IE Mas Rampinyo– també són centres lliures de mòbils des dels seus inicis.

Usos restringits

L’INS La Ferreria, amb alumnat d’ESO, batxillerat i formació professional, ha elaborat una normativa menys estricta. Els dispositius no es poden utilitzar en determinats espais com les aules, els passadissos i la biblioteca, però sí que el poden fer servir al pati, amb uns usos restringits, els estudiants de l’etapa postobligatòria. “Hem pres aquesta decisió per la diversitat d’alumnat que tenim. Els més grans poden ser un bon exemple per als més joves del centre”, ha remarcat la directora, Aurora González.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari