‘Fer un camí diferent no vol dir haver fracassat’

Nuria Castro ha trobat la motivació per continuar la seva formació acadèmica i ara estudia Educació Social a la UOC per poder ajudar en el futur altres joves

Núria Castro va trobar la motivació per continuar els estudis i orientar el seu futur laboral”. Ara estudia Educació Social a la UOC “per poder ajudar en el futur altres joves com ella
Sergi Rodríguez

A Catalunya, un 16,9% dels joves no va superar l’ESO, o bé, la va abandonar durant el 2022, una xifra que duplica gairebé la mitjana de la Unió Europea. Per combatre aquesta situació, el 2015 van començar a sorgir les Escoles de Segona Oportunitat (E2O), centres adreçats a joves d’entre 15 i 29 anys que es troben sense titulació ni feina. A Catalunya, només n’existeixen vuit, tot i ser la comunitat autònoma que més en té. La més pròxima a Montcada i Reixac és la Plataforma d’Educació Social Cruïlla, a Ciutat Meridiana, fundada pels Salesians el 2018 i inclosa en la xarxa estatal d’E2O. La montcadenca Nuria Castro, exalumna de l’INS La Ferreria, és una de les joves que va passar per aquesta escola, que ofereix un model pedagògic diferent, basat en itineraris individualitzats, experièn­cies pràctiques en el món laboral, una relació de confiança amb l’equip docent i un acompanyament socioeducatiu, que va més enllà de l’adquisició de competències –amb atenció especial a les persones en situació vulnerable. “En aquest centre, vaig trobar la motivació per continuar els estudis i orientar el meu futur laboral”, explica Castro, que està estudiant Educació Social a la Universitat Oberta de Catalunya, “per poder ajudar en el futur altres joves com jo”, afegeix.

La jove també és la cofundadora de la comparsa inclusiva Flow 2k MiR, que busca trencar amb
els rols de gènere a la Rua de Carnaval

Portaveu

Castro encara forma part de la plataforma social de la seva E2O. De fet, és la portaveu dels exalumnes i com a tal, participa a les trobades que es fan anualment arreu d’Espanya destinades a divulgar el model pedagògic d’aquests centres. “Vull contribuir a donar visibilitat a l’alternativa que suposen les E2O a tots aquells joves que se senten perduts o desmotivats amb els seus estudis”, diu la jove montcadenca, tot assenyalant que “fer un camí diferent no vol dir haver fracassat”.

Castro també va participar en el programa Incorpora, un servei de l’escola Cruïlla que acompanya els alumnes a l’hora d’entrar al mercat laboral, proporcionant-los assessorament en matèria de tràmits burocràtics, seguiment acadèmic i elaboració del currículum. “Un altre punt fort de les E2O és que no es desvinculen dels alumnes quan se’n van, sinó que continuen en contacte amb ells per ajudar-los en qualsevol cosa”, destaca la jove, qui va gaudir d’aquest suport a l’hora de crear una comparsa inclusiva per a la Rua de Carnaval del municipi, Flow 2K MiR, que busca trencar amb els rols de gènere.

Deixa un comentari