La importància de l’alimentació en la salut

Els CAP han incorporat la figura del nutricionista

Damir Blazevic, diestista-nutricionista dels CAP del municipi
Pilar Abián

En la línia d’impulsar la salut nutricional de la població, el Departament de Salut ha implementat als centres d’atenció primària un programa sobre alimentació saludable. Des de fa poc més d’un any, el dietista-nutricionista Damir Blazevic treballa en coordinació amb la resta de professionals dels CAP locals per prevenir i tractar problemes associats a una mala alimentació i per promoure hàbits saludables i sostenibles. Mitjançant tallers grupals, Blazevic explica com millorar la qualitat de vida a través de la dieta.

Fins a quin punt l’alimentació condiciona la nostra salut?
Una gran part de les malalties ve derivada de l’alimentació. Els accidents cardiovasculars o els problemes metabòlics són els que causen més morts i això està vinculat amb una mala o incorrecta alimentació i a una baixa activitat física.

El més difícil és canviar els mals hàbits.
Portem un ritme de vida accelerat, no tenim temps per cuinar i mengem el primer que trobem. És aquí on hem d’incidir donant eines als pacients perquè siguin capaços de fer menús senzills però, al mateix temps, saludables.

Què hem de tenir en compte a l’hora d’alimentar-nos?
En el cas de les persones amb malalties cardiovasculars, cal vigilar els greixos no saludables, perquè en el mercat hi ha molts productes que en la seva composició en contenen. Si parlem d’hipertensió arterial, que també dona problemes cardiovasculars, hem de vigilar el consum de sal, que està amagada en molts aliments. Al final, tot va sumant, per això hem d’aprendre a identificar on hi ha els factors de risc per prevenir problemes.

Hem de tornar a la cuina de l’àvia, però vigilant els greixos

Ens falta informació i prendre consciència que una cosa és omplir la panxa i l’altra, nodrir-se.
Durant molt de temps l’alimentació s’ha identificat amb les calories i l’energia que ens dona. Però no només és això, també hem de tenir en compte els nutrients que ens aporta. Hem de saber què necessita el nostre cos per estar saludable i en quines proporcions. D’altra banda, a través de l’alimentació també socialitzem, hi ha molts moments en què no és important què mengem sinó amb qui ho compartim. Gaudir dels àpats amb temps i companyia i sense pantalles és una gran oportunitat per relacionar-se. Si a tot això sumem una mitjana de 30 minuts d’activitat física diària, la nostra salut es veurà reforçada.

Es pot estar obès i sa?
L’obesitat és una malaltia silent i afecta totes les franges d’edat, també els infants. Tot i que pugui semblar que no hi ha cap problema al darrera perquè les analítiques surten bé, si els mals hàbits s’allarguen en el temps, acabaran sorgint complicacions. Nosaltres treballem des del concepte que cal mantenir la salut a llarg termini, no esperar que apareguin els problemes. Tots volem arribar bé a una edat avançada.

Nosaltres treballem des del concepte que cal mantenir la salut a llarg termini, no esperar que apareguin els problemes

Alimentar-se bé va lligat a tenir recursos econòmics?
No necessàriament. Hi ha aliments molt complets que són assequibles, com els llegums. No cal pensar en aliments bio o ecos, no és una necessitat. Abans de fixar-se en la procedència del productes, cal mirar altres coses com ara que siguin de proximitat i de temporada i no només per una qüestió de sostenibilitat, també de varietat de la dieta. Si vario amb la temporada, canviaré d’aliments sinó mantindré la mateixa alimentació tot l’any. Hem de tornar a la cuina de l’àvia, però vigilant els greixos. Als meus pacients sempre els aconsello la guia de l’Agència de Salut Pública ‘Petits canvis per menjar millor’ que es pot trobar per Internet i que il·lustra molt bé les recomanacions a seguir.

Deixa un comentari