La Ribera no vol ordinadors sense garanties de continuïtat

La Salle ha començat a fer servir aquest curs els portàtils a primer d’ESO

L’anunci de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, de la paralització dels projectes d’implementació dels ordinadors a les aules d’ara en endavant, el projecte denominat 1×1, ha alertat els centres educatius locals que ja apliquen aquest sistema o bé estaven a punt de fer-ho. La Ribera formava part de la sisena onada d’instituts que havien de començar a fer servir els portàtils pròximament i havia donat les primeres passes en aquest sentit, formant l’equip docent i les famílies en aquest àmbit, participant en reunions i decidint quines aules serien les més adients tècnicament per acollir aquest sistema. “En ser un sistema progressiu de primer d’ESO en endavant, ara mateix preferiríem no iniciar-lo perquè la Generalitat ens podria deixar penjats el curs vinent”, ha explicat la directora de La Ribera, Clara Vilardell, qui assegura que, a hores d’ara, el centre no ha rebut cap notificació oficial sobre l’aturada del projecte.

Un dels arguments que ha donat el Departament d’Ensenyament per congelar la implementació de les aules digitals és la situació econòmica. Els ordinadors que reben els alumnes tenen un preu de 300 euros, que assumeixen al 50% la Generalitat i les famílies. L’altra raó que dóna l’executiu autonòmic per paralitzar l’1×1 és de caire pedagògic, ja que s’està replantejant com fer compatible l’ús de l’ordinador i la pissarra digital amb els llibres de text, una combinació que funciona a La Salle, escola ha introduït aquest curs els portàtils a primer d’ESO en les assignatures d’anglès i socials –el material que es fa servir l’aporten les editorials– ciències naturals i música. En aquests dos últims casos, els professors d’aquestes matèries han adaptat ells mateixos el temari al format digital. “Estem tranquils perquè Ensenyament ha dit que els centres que ja hem començant continuarem endavant”, ha subratllat la coordinadora pedagògica de La Salle, M. Mercè Rodríguez.

Al centre hi ha 92 ordinadors per als alumnes de les tres línies d’ESO, que s’han sufragat a parts iguals entre la Generalitat i les famílies –l’aparell és propietat dels pares. Tot i alguns dubtes inicials de les famílies, l’1×1 s’ha implementat amb normalitat, tot i que el dia a dia fa detectar alguns problemes. “Els ordinadors han atret joves desmotivats de nou a la formació, però hem hagut d’introduir filtres per evitar que els alumnes es distreguin amb webs de caire lúdic”, ha destacat Rodríguez. De moment, els ordinadors s’utilitzen a les classes però els exàmens es continuen fent amb paper i bolígraf, tot i que alguns professors s’estan plantejant que al darrer trimestre es pugui fer servir el portàtil en les proves.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari