L’escola El Turó fabrica una pròtesi de mà per a una alumna de cicle infantil

Dos estudiants de sisè han fet realitat la peça amb una impressora 3D en el marc d’un nou projecte educatiu implementat aquest curs

El professor Nacho Gálvez, amb l'alumne Guillem Marqués, en el moment de posar la pròtesi de mà a Mariam Sabar
Sílvia Alquézar
La nena Mariam Sabar, que estudia P5 a l'escola El Turó, amb la pròtesi de mà que li han fet alumnes del centre amb una impressora 3D

Mariam Sabar és una nena de Montcada que va néixer sense la mà dreta. Malgrat la seva malformació, la petita, que cursa P5 a l’escola El Turó, ha desenvolupat unes grans habilitats per fer hàbits tan quotidians com cordar-se la bata o la jaqueta. “És tan espavilada que ho fa més ràpid que altres companys de classe i, fins i tot, s’ofereix per ajudar els que no han acabat”, comenta la seva tutora, Montse García.  Però a partir d’ara, Mariam també podrà experimentar un ventall de sensacions noves com anar en patinet o bicicleta gràcies a la iniciativa de l’escola. Sota la direcció del coordinador d’informàtica, el professor Nacho Gálvez, dos alumnes de sisè –Guillem Marqués i Ulisses Madurell– han dissenyat una pròtesi de mà per a la nena, que han imprimit amb la impressora 3D que l’escola va guanyar l’any passat en ser un dels centres premiats a l’ITworldEdu, l’esdeveniment anual de referència del sector tecnològic educatiu.

Aquest dijous, 18 de febrer, l’escola li ha posat la pròtesi a la petita, que s’ha mostrat molt contenta amb la seva nova joguina. “Ara que provi a fer moltes coses amb la nova mà com agafar objectes, anar amb bicicleta o patinet”, explicava Gálvez a la família de Mariam, molt agraïda amb l’escola per la iniciativa, mentre li posava la pròtesi a la nena.  

Aquesta història tan bonica, que posa en valor la bona feina que es fa des de les escoles malgrat la manca de recursos, és una de les activitats que formen part del projecte ‘El Turó disseny 3D’. El centre ha posat en marxa la iniciativa aquest curs “per veure com funciona amb els alumnes dels cicles mitjà i superior que enllesteixen les feines més ràpid”, ha comentat la directora, Imma Espinosa, qui ha afegit que la idea és implementar-ho a totes les classes d’aquests nivells, “però dependrà dels recursos informàtics que disposem”.

El projecte ‘El Turó disseny 3D’ consisteix a dissenyar i fabricar diferents objectes i eines que donen un servei al centre com la pròtesis per a Mariam. Els alumnes han de cercar les necessitats i respondre a les propostes que els arriben per part de l’escola. Mitjançant la plataforma Tinkercad fan el disseny –en ocasions fan un pas previ amb materials físics– i després ho imprimeixen amb la impressora 3D. Alguns dels projectes duts a terme són un joc de monedes per als alumnes d’infantil, premis per als diferents concursos escolars, peces de seguretat i ulleres ‘gran dictat’ per treballar la llengua oral a les aules, entre d’altres. “És un projecte global on intervenen moltes disciplines. De vegades, hem de consultar temes en fòrums en anglès que també ens serveix per practicar l’idioma”, explica Gálvez.

Aquest projecte de l’escola El Turó ha estat seleccionat per l’ITworldEdu, que impulsa el Departament d’Educació de la Generalitat, per participar en la modalitat de metodologies innovadores amb suport de les TIC. Els cinc finalistes escollits tindran l’oportunitat d’exposar l’experiència el pròxim 8 de març coincidint amb el Congrés Mundial del Mòbil, a Barcelona. L’any passat, el centre ja va ser seleccionat en aquest mateix certamen amb un projecte sobre geocoaching, amb el qual va guanyar la impressora 3D que ha donat peu al nou projecte.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari