Maria Correa: ‘Cal fer el Testament Vital perquè morir bé no s’improvisa’

El Document de Voluntats Anticipades es pot tramitar a través de notari, o bé, en el propi CAP de referència

Maria Correa, voluntària de l'Associació Catalana Dret a Morir Dignament
Laura Grau

Maria Correa, de l’associació Dret a Morir Dignament (DMD-CAT), va fer una xerrada ahir la tarda a la biblioteca Elisenda de Montcada sobre el dret de tota persona a disposar amb llibertat del seu cos i de la seva vida i escollir lliurement i legalment el moment i els mitjans per finalitzar-la, com seria el cas dels malalts terminals i irreversibles que expressen el seu desig de morir pacíficament i sense patiments.

Correa va repassar els drets dels pacients que s'han aconseguit fins ara, com el consentiment informat per a ser sotmès a qualsevol actuació mèdica; el dret a cures pal·liatives quan no hi ha cap tractament que curi la malaltia o quan el pacient no vol que se li faci cap més i el dret a fer el Document de Voluntats Anticipades (DVA), també conegut com testament vital. En aquest document la persona expressa la seva voluntat sobre les atencions mèdiques que desitja o no rebre en cas de patir una malaltia irreversible o terminal que el porti a un estat que li impedeixi expressar-se per si mateix. El testament vital es pot tramitar a través de notari o bé del propi CAP de referència. "Cal fer el Testament Vital perquè morir bé no s'improvisa", va remarcar Correa, qui considera que el document pot resultar "alliberador" per a la família del malalt ja que la descarrega de responsabilitat en un moment de gran intensitat emocional.

L'assignatura pendent de l'estat espanyol per regular la mort digna és la legalització de l'eutanàsia, mesura que s'ha dut 16 vegades al Congrès dels Diputats sense que hagi prosperat. Malgrat això, l'entitat confia que en algun moment es pugui tirar endavant, tal com han fet altres països europeus com Holanda, Bèlgica, Luxemburg i Suïssa –en aquest darrer, també està permès el suïcidi assistit.

 

Deixa un comentari