Montcada aposta per evitar l’absentisme i el fracàs escolar de l’alumnat gitano

El projecte incorpora una mediadora, que aquest curs treballarà a l’IE El Viver, l’INS La Ferreria i l’escola El Turó

Aquest curs hi ha uns 200 alumnes del poble gitano matriculats a centres educatius de la ciutat
Fundació Pere Closa
Montcada i Reixac disposa des d’aquest mes de gener d’una promotora escolar del poble gitano. Es tracta d’una iniciativa del departament d’Educació, que enguany s’ha posat en marxa al municipi gràcies a una dotació econòmica en el marc del Pla de Millora d’Oportunitats Educatives impulsat per la Generalitat per tal de pal·liar els efectes de la pandèmia entre l’alumnat més vulnerable. 
 
Un dels objectius del projecte és aconseguir l’escolarització plena de l’alumnat gitano a les diferents etapes del sistema educatiu per prevenir l’absentisme i el fracàs escolar, a més de contribuir a l’èxit escolar i a la promoció sociolaboral i de potenciar la visibilització i els valors de la cultura gitana dins del currículum escolar i la vida del centre educatiu. “És una bona notícia que feia dos anys que estàvem demanant al Departament. Creiem que serà molt positiva”, ha manifestat la regidora d’Educació, Jessica Segovia (ECP). El programa de promoció escolar del poble gitano s’havia implementat fins ara a Terrassa i, aquest curs, també es posa en marxa a Montcada i a Sabadell. 
 
A Montcada i Reixac hi ha al voltant d’uns 200 alumnes del poble gitano matriculats a centres educatius de la ciutat. Aquest curs, el projecte es treballarà a l’IE El Viver, l’INS La Ferreria i l’escola El Turó i, de cara al vinent, es podria realitzar en d’altres escoles i instituts en funció de les necessitats. 
 
Un vincle entre les famílies i els centres
La promotora escolar és una professional del poble gitano que coneix els elements que configuren la identitat del seu poble i altres aspectes relacionats amb la situació socioeconòmica i la diversitat d’expectatives de les famílies respecte l’escola. “És un referent positiu per a la comunitat gitana perquè coneix les entitats i les persones de referència i manté bona relació amb les famílies”, ha indicat Aida Pérez, assessora LIC dels SSTT del Vallès Occidental. La promotora escolar ve de la Fundació Pere Closa, que es dedica a la formació del poble gitano i la promoció de la seva imatge positiva i el seu llegat cultural. La mediadora potenciarà la participació de les famílies en l’educació i intentarà crear vincles entre l’escola i l’entorn.
 
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari