Nou suport professional per al benestar emocional
Prop de 350 pacients han estat atesos als CAP del municipi durant l’últim any en grups de treball psico-educatiu
Fa un any que el Departament de Salut va posar en marxa el Programa de benestar emocional i salut comunitària introduint nous perfils professionals per reforçar els equips d’atenció primària amb l’objectiu de millorar l’atenció als pacients. En el marc d’aquesta iniciativa, des de l’abril del 2022 els CAP del municipi tenen com a referent en aquest àmbit la psicòloga Marcela Torres, qui, d’aleshores ençà, ha fet accions grupals amb prop de 350 persones per treballar eines destinades a la gestió de l’estrès, l’ansietat, la depressió i el dol. També ha realitzat xerrades a centres educatius, a través del programa Salut i escola, i a centres cívics del municipi.
Quina és la seva funció?
Donar suport i complementar el treball comunitari que ja es feia des de la vessant de salut emocional. Sobretot, a partir de la pandèmia, va créixer el nombre de consultes derivades de necessitats emocionals i un dels símptomes més recurrents és l’ansietat en tots els àmbits, des del laboral fins al familiar. Això no arriba a ser una patologia i es pot tractar ensenyant els pacients a gestionar aquestes situacions.
Els usuaris contacten amb vostè directament?
No, la derivació la pot fer qualsevol professional d’atenció primària. Jo faig un primer contacte amb el pacient per saber les seves necessitats i avaluar què li puc brindar. Després, en l’àmbit grupal, no fem teràpia sinó un treball psicoeducatiu. Al final, es tracta de donar eines als usuaris comptant també amb els recursos que té la comunitat. Per exemple, participar en les activitats que es fan als centres cívics també pot ser beneficiós per a la salut mental, depenent de la necessitat i la problemàtica de cada persona.
‘Donem eines als pacients per millorar
la seva qualitat de vida a través de la gestió
de les emocions’
Fins a quin punt és important per a la nostra salut l’equilibri emocional?
Només gestionant les emocions es pot tenir una millor qualitat de vida. És cert que encara hi ha molt estigma al voltant de tot allò que té a veure amb la salut mental, però la gent ha pres consciència que molta simptomatologia física ve derivada del tema emocional. Viure amb angoixa genera molt malestar i la medicació ajuda puntualment, però no resol el problema.
Per què hi ha, d’entrada, resistència a acceptar els desequilibris emocionals?
Perquè ningú no ens ensenya a conèixer les emocions. Sembla que només ets feliç si somrius i que estar enfadat, trist o plorar són sinònims de debilitat i això no és així. El que mou les persones són les emocions i totes són vàlides, no n’hi ha unes bones i d’altres, dolentes, totes les hem de viure igual. No sempre hem d’estar feliços ni la vida és de color de rosa, perquè si no, no hi hauria un equilibri.
Quines són les eines que es treballen als grups de benestar emocional?
Quan tractem, per exemple, el tema de l’ansietat parlem de tècniques com la relaxació, la meditació o l’activitat física i de recursos com la respiració. Aprendre a respirar de manera adequada ens ajuda a arribar a la calma i a superar moments de crisi. Fins que no ho poses en pràctica, no veus la seva efectivitat. D’entrada, molts pacients es mostren escèptics i reticents a fer activitats grupals, però la majoria acaba veient els beneficis, prenen consciència que no estan sols i acaben recomanant-ho a altres persones del seu entorn.
Millor prevenir que curar?
Sempre! No cal esperar a estar al límit per començar a cuidar-nos. Hem de prioritzar la cura de la nostra salut, aquesta és una responsabilitat personal que no podem delegar en els altres.