Pares i mares a favor de retardar l’edat de tenir un ‘smartphone’

Un grup de famílies s’adhereix a la iniciativa per una adolescència lliure de mòbils

Carol Villoro, amb els seus dos fills, Laia i Biel, de 13 i 7 anys respectivament
Sílvia Alquézar

Són pocs els alumnes que comencen l’ESO sense tenir mòbil. Des de fa uns anys, hi ha una norma social no escrita que estableix que les famílies han de comprar als fills el seu primer telèfon intel·ligent quan arriben a l’institut.
Alguns progenitors, però, han decidit anar a contracorrent i retardar l’adquisició de l’smartphone fins als 16 anys. A Montcada, existeix un grup de famílies –al voltant d’una trentena–, que s’ha adherit a la iniciativa per una adolescència lliure de mòbils que han posat en marxa diversos centres educatius i famílies del barri del Poblenou, a Barcelona. El col·lectiu vol promoure espais de debat, reflexió i prevenció a través de xerrades i tallers per conscienciar la població i impulsar accions perquè les administracions prenguin mesures per protegir els infants de l’addicció a les pantalles, dels riscos de les xarxes socials i dels perills d’accés a continguts no apropiats a la seva edat.

Campanya local

Els impulsors de la campanya al municipi són Marc Galobardes i Carol Villoro. “La primera iniciativa ha estat crear un grup de Telegram on compartim informació sobre el tema per generar consciència crítica”, explica Villoro, qui reconeix que la pressió social és molt gran. La seva filla, Laia Plaza, és una de les poques alumnes de segon d’ESO de l’IE Mas Rampinyo que no té mòbil. “No el trobo a faltar”, assegura Laia, qui opina que “les pantalles ens prenen la infantesa. Crec que la millor edat per tenir un smartphone és després de l’ESO, perquè ja som més madurs per fer-ne un ús responsable”. Galobardes, amb dos fills de 9 i 3 anys, assegura que vol estar ben informat i preparat “perquè, quan arribi el moment de tenir mòbil, puguin fer-ne un bon ús”.

La primera iniciativa ha estat crear un grup de Telegram on compartim informació sobre el tema per generar consciència crítica

Carol Villoro

Enquesta

Aquesta iniciativa encara està a les beceroles al municipi. A través de la Federació d’Ampas de Montcada i Reixac (Fampa), que dona suport a la reivindicació, el col·lectiu va enviar una enquesta a la comunitat educativa, que es pot respondre fins al 20 de gener. “Volem saber quina és l’opinió de les famílies i quina és la situació al municipi”, ha manifestat Villoro, qui reconeix que s’ha involucrat en aquest moviment perquè “les futures generacions com la del meu fill petit, de 7 anys, estiguin més protegides davant les noves tecnologies”.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari