‘Per aprendre català, necessitem que els catalanoparlants no es passin al castellà’

Aquest és el missatge que han volgut donar alumnes del SLC amb motiu del Dia Mundial de la Llengua Materna

Alumnes del Nivell Bàsic II, a la redacció de La Veu de Montcada i Reixac aquest matí

Practicar el català fora de les aules no sempre és fàcil perquè la tendència generalitzada entre les persones catalanoparlants és canviar-se al castellà quan detecten que l’interlocutor té dificultats per parlar-lo. Aquesta reacció, gairebé automàtica en una societat bilingüe, no ajuda gens els qui estan aprenent la llengua, que veuen així reduïdes les oportunitats d’escoltar-la i fer-la servir en situacions de la vida quotidiana, com anar a comprar o visitar el metge. “Hem de trencar aquesta tendència i entendre que les persones que estan aprenent un idioma necessiten parlar-lo més enllà de l’aula”, ha dit Marta Lluís, del Servei Local de Català amb motiu del Dia Mundial de la Llengua Materna (DILM). El missatge dels alumnes és clar: “Per aprendre a parlar el català, necessitem que els catalanoparlants no es passin al castellà quan ens hi adrecem a ells”.

Alumnes del Nivell bàsic 2 de català de diferents procedències (Hondures, Veneçuela, Equador, Portugal, Romania, Rússia i Pakistan) han sortit aquest matí al carrer per practicar la llengua en espais públics i han visitat l’Ajuntament i la redacció de La Veu de Montcada i Reixac, on han enregistrat un pòdcast sobre l’experiència d’aprendre català.

L’acte central de la commemoració del DILM ha estat el projecte ‘Cantant en les nostres llengües’, promogut des de l’Ajuntament i el Pla Educatiu d’Entorn, amb la participació d’una desena de centres educatius. L’objectiu era treballar les diferents llengües maternes que es parlen al municipi per mitjà de les cançons d’infantesa. Durant l’acte de cloenda, fet ahir al Casal Cívic de Montcada i Reixac, alumnes de l’escola Font Freda i de l’INS M.Miró, van exposar els seus treballs.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari