La Plataforma Antiincineració, present a la trobada de Masquefa convocada per Residu Zero

La PCRZ va tornar a assegurar que l’actual model de producció i gestió dels residus està col·lapsat i que la Generalitat no afronta la situació

Alguns dels assistents a la trobada feta a Masquefa
PRZ

Masquefa –el municipi on hi ha l’abocador de Can Mata, el més gran del país– va acollir dissabte la trobada de la Plataforma Ciutadana Residu Zero (PCRZ) amb la participació de les diferents entitats que la integren, una de les quals és la Plataforma Antiincineració de Montcada i Reixac (PAMiR). A la reunió, feta tres dies després de la participació de la PCRZ a la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament, el col·lectiu va tornar a assegurar que l’actual model de producció i gestió dels residus està col·lapsat i que el govern de la Generalitat i l’Agència Catalana de Residus (ACR) no només no afronta la situació sinó que l’agreuja amb l’incompliment de la Llei de moratòria a noves incineradores.

La Plataforma també va carregar contra la Llei de prevenció de residus que està preparant l’administració autonòmica, entenent que no compleix amb la directiva 2018 ja que no aplica limitacions clares als productors per evitar la generació de més residus garantint que només es puguin comercialitzar productes que siguin reutilitzables, reparables i fàcilment reciclables.

Residu Zero carrega contra la Llei de prevenció de residus que està preparant la Generalitat, entenent que no compleix amb la directiva 2018 ja que no aplica limitacions clares als productors per evitar la generació de més residus

“No es veu clar com s’aplicarà plenament la responsabilitat ampliada del productor, ni l’obligació d’implementar models de recollida més eficients, com el porta a porta, però vol descartar i deslegitimar models com el de Residu Mínim que sí fan complir que el lobby Ecoembes assumeixi els costos de tots els envasos”, ha assenyalat la PCRZ a través d’un comunicat.

Demandes

Després de debatre sobre aquestes qüestions, la Plataforma Residu Zero va acordar les accions a fer com a col·lectiu. La primera és demanar a la Generalitat que es retirin les autoritzacions ambientals a la cimentera Holcim, al terme de Montcada i Reixac, i a la planta de tractaments de purins de Juneda. La PCRZ també reclama al govern autonòmic que s’allargui la vigència de la Llei de moratòria fins que no s’aprovi la Llei de Prevenció de residus, així com la retirada del polèmic Pla de tancament de les incineradores entenent que, contràriament al que el seu nom indica, el que fa és ampliar aquesta pràctica i apostar per les tecnologies de coincineració més lesives. Finalment, la PCRZ exigirà a la Generalitat que es replantegi el contingut de la Llei de prevenció de residus en considerar que és continuista i no posa fi als abocadors ni a les incineradores.

Deixa un comentari