Montcada implantarà l’any vinent un nou model de recollida selectiva de residus

El Ple de l’Ajuntament aprova el plec de condicions del nou contracte, per tal d’assolir les fites de reciclatge fixades per les normatives vigents

Un operari de FCC, fent el servei de recollida de residus al passeig Jaume I
Laura Grau

L’Ajuntament implantarà l’any vinent un nou model de recollida selectiva de residus amb l’objectiu de complir els objectius marcats per la nova llei estatal i les directrius de la Unió Europea, que estableix arribar al 55 % de reciclatge l’any 2025. Montcada i Reixac està encara lluny d’aquesta xifra, amb un percentatge que l’any passat es va quedar vint punts per sota, sent el setè municipi de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que més deixalles va generar per habitant i any (473kg) durant el 2022, segons dades de l’Agència Catalana de Residus (ACR).

El Ple de l’Ajuntament, reunit aquest dijous en la primera sessió ordinària del nou curs polític, ha donat llum verda al plec de condicions del nou contracte de recollida de residus, que haurà de servir per impulsar el reciclatge de deixalles al municipi. El punt ha estat aprovat per àmplia majoria, amb els vots a favor del PSC, ECP, ERC, PP i Vivim i l’únic vot en contra del regidor de Vox.

La licitació, que també inclou la neteja viària, té un preu de sortida de 48,7 milions d’euros per un període de vuit anys

La licitació, que també inclou la neteja viària, té un preu de sortida de 48,7 milions d’euros per un període de vuit anys. Actualment el cost del servei és de 3,5 milions anuals i l’any vinent s’incrementarà en més d’un milió i anirà pujant els anys successius fins a superar els cinc milions d’euros. “El nou plec ens permetrà gestionar de manera més eficient el servei, canviar els contenidors soterrats per altres de superfícies, incorporar noves tecnologies en els sistemes de control i per a la resolució d’incidències, adquirir maquinària i augmentar un 20% l’equip de neteja”, ha explicat la regidora de Serveis Municipals, Dámaris Sánchez (PSC).

El punt s’ha aprovat amb els vots a favor del PSC, ECP, ERC, PP i Vivim i l’únic vot en contra de Vox

El punt s’ha aprovat en el primer Ple del nou curs polític
Lluis Maldonado

Per part de l’oposició, els partits que han governat durant els últims dos mandats –ECP i ERC– han posat de relleu la tasca feta des de l’octubre del 2022 per part de l’equip tècnic de Serveis Municipals per fer el plec que ara surt a concurs públic, millorant amb escreix el que van heretar al 2015, quan governaven PSC i CiU. “Un contracte infame, difícil de gestionar, d’una complexitat terrible, com va posar de manifest la Sindicatura de comptes en un informe dient que era impossible de controlar, tant a nivell de costos com d’execució”, ha manifestat Juan Carlos de la Torre (ECP).

El nou contracte és previst que estigui adjudicat a principi del 2024. L’empresa guanyadora disposarà de tot un any per implementar de manera progressiva els canvis previstos

Gerard Garrido (ERC) també s’ha sumat a les felicitacions del PSC i ECP a l’equip tècnic que ha elaborat el plec i ha lamentat que l’anterior equip de govern hagués de gestionar un contracte de neteja que quedava “curt” i que amagava un deute per la compra de contenidors soterrats i la construcció de la nau de la brigada “que va costar a la ciutadania gairebé 4 milions d’euros”, ha dit l’edil. Garrido també ha parlat de la necessitat de fer conscienciació entre la ciutadania perquè es corresponsabilitzi alhora de reduir i separar els residus, comentari que ha fet en especial elusió al regidor de Vox, Santiago Hernández, qui ha votat en contra del punt. L’edil ha justificat el seu posicionament dient que el plec no clarifica les bonificacions que tindran els ciutadans que facin correctament la separació de residus i posant en dubte l’eficàcia dels canvis proposats.

L’alcalde, Bartolo Egea (PSC), ha tancat el punt expressant el seu convenciment que el nou plec contribuirà a millorar substancialment el servei de neteja viària i la recollida de deixalles.

Model actual

El municipi té implantat actualment el model d’àrea de vorera, amb dos tipus de contenidors a la via pública, de càrrega lateral i els soterrats. Aquests últims presenten força problemes, ja que no són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda i, a més, el seu nivell d’eficiència és inferior a la resta de models, ja que el temps que el camió ha d’invertir en la recollida és superior –prop de 4 minuts– i el seu manteniment i neteja són més cars.

Per tots aquests motius, el consistori optarà per instal·lar contenidors intel·ligents de càrrega bilateral, que es tancaran sols i s’hauran d’obrir amb una targeta que tindrà cada habitatge amb l’objectiu que la ciutadania sigui més conscient i responsable de la brossa que llença.

Els contenidors soterrats seran substituïts per d’altres intel·ligents de càrrega bilateral, que es tancaran sols i s’hauran d’obrir amb una targeta

El nou model pretén millorar la separació de les deixalles en origen i, per tant, reduir tot el que s’aboca malament al contenidor gris. L’any 2022, a Montcada es van recollir 202 kg de recollida selectiva bruta per habitant, mentre que la fracció de resta va arribar fins als 270 kg.

També hi haurà canvis en la recollida dels residus que generen els comerços del municipi. El model del porta a porta, que només es fa servir en l’actualitat amb el cartró i el paper, s’ampliarà a la resta fraccions, excepte el vidre, per als grans productors, al voltant d’uns 300 establiments.

El nou contracte és previst que estigui adjudicat a principi del 2024. L’empresa guanyadora disposarà de tot un any per implementar de manera progressiva els canvis, que també inclouen la renovació de tota la flota de vehicles i la maquinària utilitzada en la recollida de les deixalles. L’objectiu municipal amb aquest nou projecte és que es pugui aplicar en un futur una taxa de residus més justa, tenint en compte les deixalles generades i la separació dels residus en origen.

Una resposta a “Montcada implantarà l’any vinent un nou model de recollida selectiva de residus”

  1. Els veïns de zona centre cada dia a les sis del matí reben les màquines que amb un soroll eixordador ens acompanyen durant més de 45minuts de mitja , les demandes de que no passin abans de les 8h del matí com obliga la normativa per garantir la salut i respecte de l periode obligatori de silenci no es té en compte.

Deixa un comentari