Primeres declaracions en la instrucció de la querella de l’AV Can San Joan contra la Generalitat i la cimentera

L’entitat ha demandat l’administració per un presumpte tracte de favor i a l’empresa, per delictes contra el medi ambient

Aquest matí han declarat al Jutjat d’Instrucció número 27 de Barcelona l’exdirector del servei de prevenció i avaluació ambiental d’activitats de la Conselleria d’Acció Climàtica Emili Dragone i la representant legal d’Holcim en el marc de la querella que l’AV Can Sant Joan va presentar ara fa un any contra la Generalitat i la cimentera per un presumpte tracte de favor a l’empresa, en el primer cas, i per delictes contra el medi ambient, en el segon. Deu mesos després que la querella fos acceptada i després de dos ajornaments a petició de les parts demandades, avui finalment s’han fet les primeres declaracions d’investigats.

El cas es troba tot just en la fase preliminar d’instrucció i fins que no s’analitzin totes les proves, el jutge no decidirà si l’afer arriba a judici. Avui, els investigats no han respost les preguntes de l’advocat de l’AV, Albert Calduch, només les del fiscal, el jutge i la seva pròpia defensa. No obstant això, Calduch ha expressat la seva satisfacció amb el contingut de la compareixença. “Encara és d’hora per saber com acabarà tot plegat, però jo estic satisfet de com han anat avui les declaracions, les preguntes del fiscal anaven en la línia del que nosaltres volem subratllar; Dragone s’ha excusat dient que va actuar sempre d’acord amb informes jurídics, però no els ha aportat a la causa, ni avui, ni quan va comparèixer amb 7.000 folis”, ha explicat el lletrat, tot expressant la seva confiança en què el cas arribi a judici.

“No només som nosaltres els que veiem indicis de delicte, el mateix Tribunal Suprem (TS) va dir que calia traspassar el cas a la Fiscalia perquè instruís un procés penal”, ha assenyalat Calduch en referència a les resolucions del TSJC i del TS a favor de l’AV en el llarg litigi iniciat al 2009 per la concessió a la cimentera de l’Autorització Ambiental Integrada (AAI), necessària per utilitzar residus com a combustible.

Encara és d’hora per saber com acabarà tot plegat, però jo estic satisfet de com han anat avui les declaracions, les preguntes del fiscal anaven en la línia del que nosaltres volem subratllar

Albert Calduch, advocat de l’AV Can Sant Joan

El dia 30 d’abril estan citats a declarar tres càrrecs polítics de la Generalitat en qualitat de testimonis. “El que és important d’aquestes declaracions és que estaran obligats a respondre les preguntes de l’acusació i a dir la veritat”, ha assenyalat Calduch.

Suport polític i veïnal

L’exalcaldessa i cap de l’oposició a l’Ajuntament, Laura Campos (ECP), i el diputat dels comuns al Parlament de Catalunya Enric Bárcena han acompanyat aquest matí la trentena de veïns que ha convocat l’AV Can Sant Joan a les portes de la Ciutat de la Justícia (l’Hospitalet de Llobregat). El president de l’entitat veïnal, José Luis Conejero, ha agraït el suport rebut.

El president de l’AV Can Sant Joan ha reiterat que l’objectiu de la querella és el tancament de la cimentera

Estem contents, perquè ha vingut molta gent”, ha dit, tot reiterant que l’objectiu de les accions penals contra Holcim és que la cimentera tanqui. “Està ubicada a 150 metres del barri, és contaminant i afecta la salut de les persones”, ha conclós Conejero.

Arguments de l’acusació

La querella de l’AV es fonamenta en 15 motius que l’entitat considera constitutius de delicte. D’una banda, considera que l’administració ha prevaricat beneficiant la cimentera per haver-li atorgat el març del 2023 una nova Autorització Ambiental Integrada (AAI), ignorant les sentències del TSJC –ratificades pel Tribunal Suprem– que insten la Generalitat a tancar la planta. I de l’altra, l’AV denuncia l’empresa argumentant que la seva activitat és contaminant i posa en risc la salut de les persones.

A la querella penal presentada per l’AV de Can Sant Joan també s’hi ha afegit la Fiscalia de Medi Ambient, qui veu indicis de prevaricació en la conducta de l’administració, però no de delicte de contaminació atmosfèrica per part de la cimentera.

Deixa un comentari