‘Un petit descuit pot provocar un gran incendi’

Cinta Pérez és la directora del parc de la Serralada de Marina, una part del qual s’inclou al terme municipal montcadenc

Cinta Pérez, davant d'un dels vehicles del parc natural que dirigeix
Pilar Abián

Aquest estiu es preveu complicat pel que fa als incendis forestals. Des del dimecres, 15 de juny, a aquest dissabte els Bombers de la Generalitat han comptabilitzat 183 focs arreu del territori, un dels quals va ser ahir visible des de Montcada i Reixac. Va tenir lloc a primera hora de la tarda a Can Zam, a Santa Coloma de Gramenet, i va cremar 4,9 hectàrees del parc de la serralada de Marina. Part d'aquest espai natural s'inclou al terme municipal montcadenc on hi ha els nuclis habitats de Reixac, la Vallençana o el Bosc d'en Vilaró.

Cinta Pérez és des de fa 12 anys la directora del parc de la Serralada de Marina i hem tingut l'ocasió de parlar amb ella amb motiu de la presentació de la campanya forestal d'estiu a Montcada i Reixac.

 

Com afronta la campanya de l’estiu tenint en compte les actuals condicions climatològiques?

D’entrada, sempre estem una mica amoïnats davant la incertesa del que pot passar, però també és cert que els últims anys en què, a priori, les perspectives eren molt dolentes per la sequera i les altes temperatures, hem tingut els millors resultats quant a la xifra de conats d’incendi i d’àrees cremades. Això et fa pensar que alguna cosa està canviant. Sense voler caure en la autocomplaença i tenint en compte que l'any passat vam tancar l'accés al parc uns dies per alerta Alfa3, crec que cada vegada estem millor coordinats entre administracions i cossos d’actuació. És cert que el nombre de visitants a la muntanya ha augmentat, però també t’avisen i t’alerten del que passa. El que és fonamental en un incendi és que els mitjans d’extinció arribin tan aviat com s’iniciï.

Quina tasca es fa des del parc a nivell de prevenció?

Treballem sobretot a l’hivern, arranjant els camins per facilitar l’accés dels mitjans d’extinció en cas d’incendi, fent les franges de seguretat, pedagogia amb la gent… El parc compta amb quatre guardes per fer vigilància i personal de manteniment, a més del d’administració i els serveis tècnics. La coordinació de la campanya d’estiu l’assumeix la Diputació que gestiona les tres torres de guaita i té patrulles motoritzades que fan tasques informatives. El control des de les torres és molt efectiu perquè, tot i que ara tothom porta mòbil i alerta dels focs, des de la torre pots ubicar exactament on és el focus. En aquests casos, la nostra tasca és acompanyar els bombers fins al lloc obrint les cadenes dels camins.

El que és fonamental en un incendi és que els mitjans d’extinció arribin tan aviat com s’iniciï

En quin estat es troba el parc la serralada a l’àrea de Montcada i Reixac?

Hem fet arranjament de camins, franges perimetrals i desbrossades en aquelles zones en les que hi ha més freqüentació humana. L’àrea d’esplai de la Font del Tort l’hem desbrossada per evitar que, si hi ha un conat, el foc es propagui ràpidament. S’han fet també moltes tasques de gestió amb la plaga del tomicus, que afecta els pins, retirant arbres que havien quedat secs. No és fàcil gestionar un territori en què majoritàriament les finques són propietats privades que no estan en explotació i el manteniment de les quals és costós. No obstant això, entre la feina que fa l’ADF i la que fem des del parc vetllem per la prevenció. Sempre es podria fer més si tinguéssim més recursos.

No és fàcil gestionar un territori en què majoritàriament les finques són propietats privades

Què li demanaria als visitants del parc?

Que preguin consciència que un incendi es pot iniciar de la manera més simple, per un descuit i en dos minuts, només sumant tres factors: altes temperatures, poca humitat i una mica de vent. Per tant, hem d’anar al medi natural amb molt de respecte.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari