‘Diari de bord’ rememora l’exili de l’exalcalde republicà Josep Espinasa

Editat per Sònia Hernández, es presenta aquest dimecres a l’Auditori Municipal (19h)

La periodista i escriptora Sònia Hernández, davant del Café Colon de l'Abi, entitat que va presidir Espinasa durant alguns anys
Laura Grau
Sònia Hernández, amb un exemplar de llibre sobre Espinasa Massaguer

L’Auditori Municipal acollirà aquest dimecres la presentació del llibre Diari de bord. Trajecte en el ‘Mexique’ cap a l’exili (Editorial Cossetània, 2022), que recull les reflexions de Josep Espinasa Massaguer (1894 Montcada- 1961 Ciutat de Mèxic) –l’alcalde que va proclamar la República des del balcó de l’Ajuntament el 12 d’abril de 1931– en el camí cap a Mèxic a bord del mític vaixell Mexique, un viatge que mai va tenir retorn.

El volum ha estat possible gràcies a la generositat de la família, que ha cedit les cartes i el diari personal de l’exalcalde, i a l’acurada tasca d’edició de la periodista i escriptora, Sònia Hernández (Terrassa, 1976), qui considera que “es tracta d’un document molt valuós per reconstruir un capítol important de la nostra història i alhora apropar-nos als sentiments d’una persona que es veu obligada a abandonar el seu país per salvar la vida”.

L’editora també destaca que el diari no només pot interessar als estudiosos de l’exili, sinó també a persones que tinguin interès en conèixer com es vivia a Montcada durant aquest període: “Espinasa recorda amb enyorança els paisatges de la seva estimada Vallençana, així com la família i els amics que ha hagut de deixar enrera”. L’autor del pròleg és José M. Espinasa (Ciutat de Mèxic, 1957), net de l’alcalde, on descriu la primera visita que va fer al poble del seu avi i del seu pare als anys setanta.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari