El carrer Turó recupera la revetlla de Sant Jaume que es feia fa més de 50 anys

Els veïns reviuen des del 2019 un sopar a la fresca que havia estat una tradició d’aquest carrer de Can Sant Joan

Infants i joves de Can Sant Joan durant la processó de la verge del Turó pels carrers del barri fa 60 anys
Pancarta penjada durant el confinament al carrer Turó de Can Sant Joan el 2020, any on no es va poder celebrar el sopar popular
Veïns del carrer Turó de Can Sant Joan al primer sopar tradicional des de fa anys amb jocs per als nens
Veïns del carrer Turó de Can Sant Joan al sopar tradicional per celebrar Sant Jaume
Veïns del carrer Turó de Can Sant Joan ajuntats pel primer sopar col·laboratiu del 2019
Veïns del carrer Turó de Can Sant Joan al sopar col·laboratiu organitzat per la revetlla Sant Jaume
Vista des de dalt del primer sopar popular des dels setanta del carrer Turó de Can Sant Joan celebrat per Sant Jaume
Vista des de dalt del carrer Turó de Can Sant Joan on s'organitza el sopar tradicional
Veïns al primer sopar popular al carrer Turó de Can Sant Joan des de fa anys per la revetlla de Sant Jaume

Des del 2019 el carrer Turó de Can Sant Joan es torna a vestir amb globus i garlandes de colors per compartir una nit d’estiu entre veïns, una tradició que va néixer fa més de 50 anys coincidint amb la revetlla de Sant Jaume i que va desaparèixer a finals dels anys 90 . Així, El carrer del barri reviu antics costums i organitza un sopar veïnal on tothom està convidat a gaudir de la nit.

Les finestres d’aquest barri fa dècades que observen els veïns fer la celebració. És entre els anys 1969 i 1970 quan sorgeix la idea de fer un sopar popular del veïnat del carrer Turó, que també va ajudar a impulsar l’amo del Bar del Carlos, qui celebrava la revetlla de Sant Jaume. Una taula llarga presidia la celebració i tothom seia al seu voltant.

El passat 22 de juliol, els veïns del carrer Turó van fer el sopar Antonio Alcántara

La notícia es va estendre fins que tot el barri es va veure amb la invitació del sopar veïnal que va créixer amb l’assistència de familiars i coneguts.

Amb 77 anys, Antonio González, rememora aquelles revetlles: “Hi havia un conjunt que tocava música i la gent ballava fins a altes hores de la nit”. “A les dues de la tarda es tancava el carrer i començaven a preparar-ho tot”, afegeix Ángeles Macho, qui va viure aquells sopars a partir dels 20 anys. “Era un dia on tothom del barri s’ajuntava i gaudíem en grup”, reviu. Gràcies a l’èxit de la primera revetlla, el sopar es va repetir al llarg dels següents anys, fins que, amb el temps, el bar s’hi va desvincular i la tradició va acabar desapareixent a finals dels anys vuitanta.

Veïns del carrer Turó durant la celebració de l’any passat Antonio Alcántara

El retorn de la tradició

Al carrer Turó es trobava a faltar una celebració que ajudés als veïns a reunir-se un altre cop. El 2019, gràcies a Antonio Alcántara, vocal a l’associació de veïns, i l’Andrea Leiva, presidenta de l’Associació de Comerciants de Can Sant Joan – ja dissolta–, es va planteja la iniciativa de recuperar l’antiga revetlla de Sant Jaume. Dit i fet. Aquell any, els fanals del carrer es van decorar amb garlandes de colors, en un espai més ampli i amb jocs infantils, per reviure la revetlla la nit com els seus pares i avis ho van fer en el passat. “S’ha modernitzat i adaptat als nous temps”, afirma González, testimoni dels canvis generacionals.

Amb l’edat es viu de forma diferent, ara és una cosa poc comú i sempre que es fa tothom l’està esperant

Antonio González, veí que ha viscut les primeres i últimes revetlles

La Covid-19 va suposar un altre parèntesi a l’organització del sopar, però, clos el confinament, la gent encara es veia amb cor de continuar la tradició que s’estava reincorporant a les seves vides. Amb l’assistència de gairebé 180 persones, la festa és avui de caràcter plural i permet conèixer gent llunyana a tu. “Si hi ha més gent, millor”, exclama González. Aquest és el cas de la Rosa Ramírez, qui viu a Montcada des de fa tres anys i participa activament al sopar popular, motivada pel seu veí, Antonio Alcántara. Considera que participar en les dues últimes revetlles li ha facilitat la integració al barri. “Era una oportunitat per obrir-me als costums i cultura d’aquí. Integrar-te a la comunitat et motiva i ajuda amb el teu dia a dia, s’haurien de preparar més esdeveniments d’aquesta magnitud”, opina Ramírez, qui comenta que a Hondures, el seu país d’origen, se celebren revetlles més sovint que aquí, “Es té un esperit de comunitat més fort”.

Rosa Ramírez al sopar d’aquest any

Era una oportunitat per obrir-me als costums i cultura d’aquí. Integrar-te a la comunitat et motiva i m’ajuda amb el teu dia a dia, s’haurien de preparar més esdeveniments d’aquesta magnitud

Rosa Ramírez, veïna que ha assistit a les últimes dues revetlles

Tot i haver passat dècades, la unió i la familiaritat encara són els pilars fonamentals que permeten que les reunions del dia de Sant Jaume al carrer Turó es puguin repetir cada any. La diada agrada tant a la gent del barri perquè els recorda a les relacions veïnals d’abans, els atrau perquè es tracta de compartir part del teu passat amb les noves generacions que tenen una visió diferent. Antonio González reflexiona: “Amb l’edat es viu de forma diferent, ara és una cosa poc comú i sempre que es fa tothom l’està esperant”. Quan creixes, aquest tipus de moments es tornen els records que recullen tota una època de costums i persones, Macho conclou amb aquesta reflexió: “El millor de la revetlla és el record que amb els anys guardes, les primeres deixaren bons moments entre els veïns i durant aquell dia tothom estava unit”.

Deixa un comentari