El nou Grup de Debat Històric s’estrena amb un recorregut per la Montcada dels anys 30

Una trentena de persones va participar en la ruta per conèixer fets rellevants de l’època

El Grup de Debat Històric va començar la ruta històrica a la Casa de les Aigües
Lluís Maldonado

El sindicalisme obrer a la fàbrica de ciment durant la Segona República, la revolta agrària o la repressió de la Guerra Civil van ser alguns dels temes que es van tractar durant la ruta aquest diumenge al matí que ha servit perquè el Grup de Debat Històric faci la seva presentació pública. El col·lectiu ha nascut de la iniciativa d’un grup de veïns, que tot i no ser historiadors, tenen inquietuds per divulgar la història de Montcada i Reixac.

El recorregut, que va reunir una trentena de persones, va començar al parc de les Aigües on es va tractar el pes del sindicat CNT en l’antiga cimentera Asland, parlant de les revoltes dels seus treballadors entre la proclamació de la Segona República i la repressió que van haver de viure abans de la dictadura franquista. Des d’allà, i travessant el pont sobre el Besòs de Can Sant Joan, es van dirigir a la Torre dels Frares, on van ser rebuts per l’associació que està recuperant l’edifici patrimonial. En aquest segon indret, membres del grup va parlar sobre la revolta agrària promoguda per la Unió de Rabassaires el 1934 que va desembocar en la refundació del sindicat en la nova Aliança Obrera.

La comitiva es va dirigir després al nucli de Montcada, on a través de tres punts del carrer Major es va repassar altres fets curiosos, com la cooperativa de barbers que va agrupar diversos professionals de l’època. També es va fer referència a l’antiga Fonda Espanya del carrer Generalitat, on a més del cinema també hi havia la seu de la CNT, el principal sindicat de l’època vinculat, sobretot, als treballadors de l’Asland. Finalment, el grup es va aturar davant la Casa de la Vila i la plaça de l’Església, des d’on es va repassar com va néixer l’ateneu cultural ABI i el creixement de la població a partir de 1936, pel desplaçament de població del front de guerra a la rereguarda, entre d’altres.

Un dels membres del Grup de Debat Històric, Sergi Argelès, ha valorat molt positivament la primera activitat que ha servit per presentar el col·lectiu.”Ens ha sorprès la bona assistència de gent jove, i això ens anima a programar una nova ruta”, ha afirmat Argelés.

Deixa un comentari